maandag 30 maart 2015

If you can`t beat it, eat it

In de toekomst kijkend, zie ik dat er een grote groep mensen weer meer wilde planten gaat eten. In sommige zuidelijke landen bestaat dit nog, hoewel de wild pluk sterk achteruit gaat door de "vooruitgang". In de zuidelijke landen (vooral Kreta) bleek uit onderzoek dat een snel verslechterende gezondheid van de mensen het gevolg was van minder wild pluk.
Ik weet niet wanneer we in Nederland gestopt zijn met het eten van wilde planten. Maar uit een kookboek uit de zeventiende eeuw blijkt dat het toen nog gangbaar was om zuring, paardenbloem enz. te eten.
En als we dan weer meer uit het wild gaan eten, hebben we voorlopig genoeg aan het Japanse knoopkruid (Fallopia japonica of Polygonum cuspidatum).  In het wild groeit Fallopia j. nog volop in China, Taiwan, Japan, Korea, Rusland. In ons land dus een niet zo immigrant, die niet echt welkom is. Veel gemeentes willen de Fallopia liever kwijt en doen van alles om de plant uit te roeien.
If you can`t beat it, eat it, is wel van toepassing op deze plant.
Deze plant blijft terugkomen en zich uitbreiden ondanks herhaaldelijk plukken. Maak je geen zorgen meer over het voeden van 15 miljard mensen.
Het eten niet overdrijven want de plant bevat nogal wat oxaalzuur.
Bijzonder in Japan is de plant erg populair. De gepelde jonge scheuten worden gegeten met wat zout,
als tempura (gefrituurd in een deegje) of in een stoofpot.
Je kunt het klaarmaken als rabarber, als spinazie of in een soep.
De jonge scheuten van ongeveer 40 cm zijn het beste om te oogsten.
Ik ga het nog uitproberen. Heb van mensen gehoord die het niet lekker vonden.
Wat mij het meeste aantrekt om het te gaan eten is de gigantische hoeveelheid resveratrol in de plant.
Resveratrol is een stof die de plant maakt om schimmels te weren. Het zou het bijzondere stofje zijn dat rode wijn (hoera) zo "gezond"maakt. Resveratrol wordt op dit moment met name onderzocht omdat het een anti-aging stofje zou zijn.
In het verleden is ontdekt dat calorierestrictie helpt tegen veroudering. Calorierestrictie activeert de sirtuines. De sirtuines controleren diverse systemen in het lichaam en beïnvloeden het verouderingsproces waarschijnlijk door de activiteit van de mitochondriën (energiecentrales van de cel) te vergroten. Ook in dure crèmes wordt resveratrol verwerkt.
Ik ga op zoek naar Japans knoopkruid voor een verjongingskuur met een glas rode wijn erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten