maandag 16 maart 2015

9 miljard

We moeten 9 miljard mensen voeden in 2050 wordt vaak als argument aangehaald om  grootschalige landbouw en veeteelt en de daarbij horende vervuiling te verantwoorden.
Dat zegt de sla teler ook in de tegenlichtdocumentaire (15-3-2015 ) over de mogelijke onmisbaarheid van nieuwe voedseltechnologieën. Ik zie Afrikaanse landen voor me, waar kassen gebouwd zullen worden met nagebootst zonlicht om sla te verbouwen????
Maar moeten wij  9 miljard mensen voeden? En wie zijn dan wij?
Als met wij, de westerse wereld bedoeld wordt en de rest van de wereld ons als voorbeeld zou nemen en onze voedselgewoontes gaat overnemen, zou dat rampzalig zijn.
In de westerse wereld krijgt gemiddeld 1 op de 3 mensen kanker, er is een epidemie aan diabetespatiënten en hart- en vaatziekten.
Elk werelddeel, land, gebied, gemeenschap, familie, gezin zal op haar eigen manier en niveau een oplossing moeten gaan zoeken om een gezonde en duurzame landbouw en veeteelt mogelijk te maken. Voor elk werelddeel, land en gemeenschap zal de aanpak anders zijn.
De kok en schrijver Barber uit de tegenlichtdocumentaire zegt : "We moeten gaan verbouwen wat het land ons wil geven." Een tomaat is de hummer onder de groente (eigenlijk fruit) en zullen we minder moeten eten. Een tomaat kost veel mest, en heel veel water. We zullen groenten moeten gaan kiezen die ook goede stoffen weer aan de grond teruggeven zoals koolsoorten en klaver.
Volgens Barber is er en komt er geen voedselprobleem, de verdeling klopt niet.
Zestig procent van ons verbouwde voedsel (lees mais) gaat naar dieren. Terwijl dieren gras en kruiden horen te eten en kippen horen
wormpjes te pikken.
We moeten oplossingen zoeken die niet alleen goed zijn voor onze omgeving maar ook voor onszelf.
Meer aandacht voor voedseltechnologieën en zonlicht nabootsten kan wat mij betreft de oplossing niet zijn. Dit levert geen vitale voeding op. Een krop sla die in 30 dagen is gegroeid zonder zon en niet met de voetjes in de aarde is niets meer dan een plofsla.
Niet terug naar 100 jaar geleden maar wel zonlicht gebruiken om voedsel te produceren, dat is de uitdaging de komende 50 jaar.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten