woensdag 2 maart 2011

nog meer zaden

In de oase (tijdschrift van natuurrijke tuinen) wordt verwezen naar een website waar zaden te koop worden aangeboden(www.knnv.nl/hoorn). Een lange lijst met prachtige natuurlijke planten. Ik heb een selectie gemaakt en planten uitgezocht met een min of meer geneeskrachtige werking.
Pulicaria dysenterca; heelblaadjes, werd vroeger gebruikt ter bestrijding van dysenterie.
Sanguisorba officinalis; grote pimpernel, de bladeren kunnen als voorjaarsgroenten gegeten worden en schijnen te smaken naar komkommer.In de middeleeuwen hadden jeneverbessen samen met pimpernel de reputatie wonderbaarlijke genezingen te hebben teweeggebracht. Zo gaf men tijdens een pestepidemie de vogende raad: Eet jeneverbes en pimpernel dan sterf je niet zo snel.
De geneeskrachtige werking zit in de wortel.
Verbena officinalis; ijzerhard, wordt sinds antieke tijden gewijd aan Venus en aangewend in de liefdesmagie en in liefdesdrankjes, vanwege de veronderstelde afrodisiĆ«rende eigenschappen. Volgens de legende kwam deze plant voor op de berg Golgotha en zou ze gebruikt zijn om de bloedende wonden van van de gekruisigde Christus te stelpen.
Ijzerhard zou ook vreugde brengen; Dodoens (1500) zou geadviseerd hebben om ijzerhard in huis te strooien om blijdshcap en algemne tevredenheid te verkrijgen.
Ik heb het idee dat heel veel mensen dit wel kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten