dinsdag 14 juli 2020

medische dwalingen?

Ik heb van mijn moeder een gezonde dosis wantrouwen tegen de medische wereld meegekregen. Mijn moeder is een fervent voorstander van homeopatie/fytotherapie en lost veel op met dr. Vogel.
Tijdens mijn opleiding tot diëtist vond ik mijn moeder weleens overdreven, maar ik moet haar in de loop van mijn leven steeds meer gelijk geven. Dat komt voornamelijk door de verhalen van andere mensen. Mensen die door een teveel aan medicijnen kapot gemaakt worden. Ik word zo verdrietig van dat onterechte vertrouwen dat mensen hebben in de medische wereld. Natuurlijk doen dokters fantastische dingen, maar blijf zelf nadenken en onderzoek. Helaas lijkt het wel of dokters gestopt zijn met zelf nadenken. Ze denken nog vooral in protocollen. Maar een mens is geen machine en ieder mens is anders.
Mijn partner ging elk jaar klimmen met een vriend. Al 30 jaar lang vertrekken ze voor een week naar de Alpen. Omdat de vriend in het buitenland woont is dat hun week samen.  Daar is nu een einde aan gekomen. De vriend heeft geen conditie meer, kan geen uur meer wandelen, is zelfs gestopt met hout hakken voor zijn kachel. Kortom een schaduw is over van de fitte, vrolijke man die hij was. De vriend heeft ongeveer tegelijkertijd met mijn partner een dotterbehandeling gehad (6 jaar geleden) en dan krijg je een grote hoeveelheid medicijnen mee. Mijn partner heeft na een half jaar de medicijnen afgebouwd omdat hij er eczeem van kreeg, moe was, somber, constant ziek. We zijn extra gaan letten op leefstijl, veel groenten, bepaalde supplementen en veel bewegen. Mijn partner is fitter dan ooit. En uit een vaatonderzoek blijkt dat zijn vaten prima in orde zijn. Je hebt dus geen medicijen nodig om je vaten in orde te houden.
We proberen aan de vriend uit te leggen dat je spieren en dus je hart, ernstig worden aangetast door cholesterolremmers en dat de winst in levensjaren door het slikken van statines zeer mager is, als er al winst is. En mocht je niet willen stoppen mat statines, dat je dan Q10 erbij moet slikken omdat je spieren dat nodig hebben. De vriend is niet te bewegen om ook maar te minderen met de medicijnen en beroept zich op wetenschappelijk bewijs. Het wetenschappelijk bewijs van veel medische handelingen is echter erg mager, als het al onderzocht is.

Gisteren op de radio een oogspecialist van het Radboud. hij waarschuwt voor oogschade als je geen zonnebril draagt. Zonlicht zorgt voor zeer ernstige oogschade. Ik draag nooit een zonnebril. Of dat goed is of niet weet ik niet. Maar mijn ogen zijn prima. Wel denk ik dat veel en verkeerde suikers eten slechter voor je ogen is dan zonlicht. En dat je ogen ook gevoed moeten worden. En bijzonder dol zijn op kleurstoffen, met nam de carotenoïden en luteïne, de gele kleurstof in eidooier. Misschien zijn mijn ogen beter bestand tegen zonlicht omdat ik zoveel groenten en fruit eet en elke dag een ei.
Worteltjes zijn echt goed voor je ogen. 

2 opmerkingen:

  1. Het zou zeer goed zijn als artsen bij de opleiding een grotere hoeveelheid kennis over voeding aangeboden krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeker, of meer samenwerken met natuurdiëtisten en/of orthomoleculaire deskundigen

    BeantwoordenVerwijderen