woensdag 22 juli 2020

grondgezondheid

Het testen van grond en dan de eventueel ontbrekende stoffen toevoegen zou je kunnen vergelijken met het toedienen van medicijnen. Het is een nood oplossing. De patiënt blijft in leven maar de onderliggende oorzaak wordt in veel gevallen  niet aangepakt. In het geval van grond, groeien de planten wel maar de bodem blijft arm en onvruchtbaar.
Sir Albert Howard werd geboren in 1873 en studeerde botanie. Hij ging in India werken en onderzoek doen naar de landbouw methodes van Indiase boeren. Het viel hem op dat de Indiase boeren weinig last hadden van ziektes en plagen in hun gewassen. Hij ontdekte dat het kwam door de gezondheid van de grond. Hij publiceerde in de begin jaren van de twintigste eeuw tal van boeken over het belang van een gezonde bodem. En waarschuwde voor grootschalige landbouw. Dat zou de aarde van haar vruchtbaarheid beroven. Hij werd uitgelachen en weggehoond,
Als de aarde in mijn tuin representatief is voor de landbouwgrond in Nederland dan is het droevig gesteld. Dan moeten we direct hard aan het werk om de grond te verbeteren. Ik heb ontdekt dat het minimaal 5 jaar duurt voor je enige schimmels in je grond hebt. Dat valt me mee, aangezien ik gelezen heb dat sommige ondergrondse schimmelstrucuren er 100 jaar over doen om zich te vormen.
In een gezonde bodem wemelt het van het leven. Micro organismen, bacteriën, schimmels, allemaal met een functie. Schimmeldraden in de bodem vormen een netwerk van draden die samenwerken met de plantenwortels. De plant maakt suikers tijdens de fotosynthese, deze suikers voeden ook de schimmeldraden. De schimmeldraden op hun beurt antwoorden door de plant te voorzien van stikstof, fosfor, magnesium, ijzer, zink, koper. Ook zorgen micro organismen in de bodem voor meer anti-oxidanten aanmaak in de plant. Het gebrek aan micro organismen en schimmels in de bodem beïnvloedt niet alleen de gezondheid van de plant maar ook onze gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat deze micro organismen zorgen voor een beter immuunsysteem en ook  emoties beïnvloeden. (bij muizen ontdekt)  Bijvoorbeeld de mycobacterium vaccae, komt overal in de bodem voor en heeft een anti depressie effect door serotonine houdende neuronen in de hersenen te activeren. Bovendien beschermt het tegen ontstekingen in de hersenen ontstaan door stress.
We hebben de nuttige relatie tussen onszelf en de aarde verbroken door te stoppen met zelf voedsel verbouwen, andere landbouw methodes en verkeerde voedselkeuze (bewerkt voedsel).
Hoe herstellen we deze relatie weer?
Sir Albert Howard pleitte voor de natuur als boer. Minimaal ploegen, hands off, laat het bodem microbioom zijn werk doen. Veel verschillende gewassen telen.
Honderd jaar geleden werd er niet geluisterd naar Sir Howard, de boeren zijn steeds grootschaliger gaan boeren met meer kunstmest, meer bestrijdingsmiddelen en veel zwaardere machines. Ik kan me voorstellen dat de situatie  nu veel ernstiger is dan toen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten