dinsdag 14 juli 2020

Beter?

In Wageningen en misschien ook wel op andere universiteiten wordt al jarenlang geprobeerd om de fotosynthese efficiƫnter te maken. De wetenschapsbijlage van het NRC gaat een aantal weken aandacht besteden aan de zon. Afgelopen weekend was de fotosynthese aan de beurt. Het proces van fotosynthese in de plant verloopt uitermate "knullig". Er gaat teveel energie verloren. Dat kan beter.
De fotosynthese is een bijzonder proces waarbij de plant in het chlorofyl onder invloed van zonlicht, CO2 en H2O omzet in C6H12O6 (glucose)  en zuurstof.
Het is een ingewikkeld proces waarbij de plant via de huidmondjes CO2 opneemt en vastlegt en verwerkt tot branstof met behulp van energie uit licht reacties. Die energie ontstaat door het omzetten van lichtdeeltjes (fotonen) in chemische energie. De fotonen worden ingevangen en de energie wordt overgedragen op PS2, een eiwitcomplex in het chlorofyl.
Bij elke stap van de fotosynthese gaat energie verloren. Als het lukt het proces te optimaliseren kost het planten minder energie en kan de plant sneller en groter groeien. Wat dan weer goed zou zijn om de wereld te voeden?
Dit zullen toch wel heel slimme mensen zijn. Toch ben ik verbaasd dat niemand zich afvraagt of dit niet ten koste gaat van de inhoudsstoffen van de plant. De inhoudsstoffen, niet alleen de vitamines, mineralen en sporeelementen die nu al achteruit hollen in onze voeding vanwege gebrek in de bodem, maar vooral de salvestrolen en andere secundaire inhoudsstoffen. De secundaire inhoudsstoffen die nooit genoemd worden bij onderzoek naar het verschil tussen biologisch en gangbaar voedsel. De secundaire inhoudsstoffen die van essentieel belang zijn om gezond te blijven en een sterker immuunsysteem op te bouwen.
Ik wil graag weten hoe de fotosynthese precies werkt. Maar of wij de natuur kunnen verbeteren, daar heb ik mijn twijfels bij.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten