vrijdag 30 januari 2015

Zuurstof (vervolg)

Toen medisch onderzoeker Judah Folkman in de jaren 70 met het idee kwam dat tumoren zouden stoppen met groeien als er een middel gevonden zou worden om de angiogenese te verhinderen, werd hij hard uitgelachen. Angiogenese is een fantastisch systeem in ons lichaam dat o.a. bij het dichtgroeien van wonden en zwangerschap zorgt voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten.
Inmiddels wordt algemeen aangenomen dat veel tumoren schadelijk kunnen worden o.a. door angiogenese en is het onderzoek naar geneesmiddelen gebaseerd op angiogenese in volle gang.
Angiogenese is een van de slimme manieren die kankercellen hebben om te groeien.
Blijkbaar hebben wij tientallen kankergezwelletjes in ons lichaam zo groot als speldeknop, zonder daar ooit last van te hebben.
Zuurstoftekort in de kankercellen is de trigger die angiogenese in gang zet. De kankercellen worden gevoed en groeien uit tot een grotere tumor.
Zuurstoftekort leidt tot de aanmaak van verschillende angiogene groeifactoren. Deze groeifactoren gaan op zoek naar endotheelcellen in de wand van de dichtbij gelegen bloedvaten. Deze endotheelcellen gaan zich delen, vormen de basis van nieuwe bloedvaten en migreren naar de tumor.
Het probleem waar de onderzoekers naar medicijnen bij kanker voortdurend tegen aanlopen is dat kankercellen slim zijn en het lijkt of ze de wetenschap steeds te snel af zijn. Kankercellen worden resistent  en verzinnen steeds manieren om de werking van medicijnen te omzeilen.
Wat mij verbaasd is dat ik nergens lees dat er onderzoek gedaan wordt naar waarom er een zuurstoftekort is in kankercellen in dat piepkleine tumortje. Als we ervoor kunnen zorgen dat de tumorcellen niet getriggerd worden om bloedvaten te gaan maken, groeien ze niet uit tot gevaarlijke tumoren.
Ook Wim Hof "the Iceman" is een man die letterlijk en figuurlijk bloot staat aan schampere opmerkingen en hoon. Wim's verhaal gaat over zuurstof. Door de intensieve ademhalingsoefeningen van Wim krijg je veel zuurstof in je lichaam. Meer dan je denkt aan te kunnen, omdat je blijft doorademen ondanks duizeligheid. Maar of deze zuurstof helemaal bij mijn kleine gezwelletjes komt? En ervoor zorgt dat de angiogenese niet op gang komt?
Volgens Wim wordt je hele lichaam basisch als het verzadigd is met zuurstof. Alle chemische processen in ons lichaam werken met behulp van enzymen. Deze enzymen werken optimaal bij een zuurgraad van 7.4. Veel lichamelijke klachten ontstaan als gevolg van verzuring: botontkalking, vroegtijdig verouderen, depressies, jicht. De verzuring ontstaat voornamelijk door verkeerde voeding en te weinig beweging.
Dus naast ademhalingsoefeningen van Wim doe je je lichaam een groot plezier met een basische voeding. Of dit er voor zorgt dat mijn kankergezwelletjes spelprikjes blijven?
Ik weet het niet. Ik voel me fit en veerkrachtig. Mijn viriditas is in orde zou Hildegard von Bingen constateren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten