vrijdag 9 januari 2015

The times they are a changin

Dat zingt natuurlijk Bob Dylan. Maar dit zegt Daphne Miller ook in een film over farmacologie. De term farmacologie betekent in dit verband onderzoek naar boerderijen. Met name het verschil in het bodemleven van biologische en gangbare bedrijven. Daphne vergelijkt de bodem met het menselijk lichaam. Een vergelijking die in de Oosterse geneeskunde heel normaal is.
Als boeren na een grondonderzoek te horen krijgen dat er te weinig kalium in hun grond zit, kunnen ze een zak kalium gaan kopen en door de grond mengen. Het gevolg is dat er een tekort ontstaat van een andere stof. Zo gaat het met mensen ook. Als je een ziekte hebt en je krijgt medicijnen kan het evenwicht in je lichaam ernstig verstoord worden. Dit noemen we bijwerkingen van de medicijnen.
In de film toont Daphne het belang aan van bacteriën. We zijn te bang voor bacteriën.
Door een goede voeding kunnen we zorgen voor veel goede bacteriën in onze darmen, waardoor onze spijsvertering en onze afweer tegen slechte bacteriën verbetert.
Een voeding met veel fastfood, suiker en te weinig verse groenten, zorgt voor een verarmde darmflora met weinig goede en veel slechte bacteriën.
Ook de gangbare landbouwgrond heeft een ernstig tekort aan goede bacteriën door monoculturen, pesticiden en kunstmest. Als groenten groeien op gezonde grond vol bacteriën, krijgen ze minder ziektes en bevatten ze meer vitamines en mineralen.
Daphne is een Amerikaanse dokter en voedingsdeskundige, ze geeft les en lezingen.
Ze merkt dat de honger naar kennis over goede voeding toe neemt. Overal waar ze komt volle zalen, zelfs in zaaltjes in afgelegen dorpjes waar ze nog nooit van heeft gehoord.
Terwijl ik het opschrijf krijg ik kippenvel; "The times they are a changing"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten