donderdag 14 november 2013

onderzoek

Tijdens het literatuuronderzoek naar de medicijnen die mijn partner kreeg voorgeschreven (6 verschillende) kom ik af en toe schokkende resultaten tegen. Hij kreeg bijvoorbeeld acetylsalicylzuur en clopidogrel voorgeschreven. De acetylsalicylzuur kan de maag beschadigen dus daar krijg je weer een maagbeschermer bij. De maagbeschermer kan weer de werking van clopidogrel remmen. En clopidogrel en acetylsalicylzuur samen is niet alleen niet nodig (werking lijkt op elkaar) maar kan in bepaalde gevallen dodelijk zijn.
Er worden heel veel onderzoeken gedaan. Het ene onderzoek, spreekt het andere weer tegen.
Wat moet je doen. We kiezen ervoor wel clopidogrel te gebruiken en geen acetylsalicylzuur, omdat je dan maar 1 medicijn nodig hebt. Clopidogrel kan wel de maagbloedingen veroorzaken maar de kans is niet zo groot. Clopidogrel is een bloedplaatjesremmer.
 Naast Q10 wordt ook vitamine K (met name K2) vaak genoemd in verband met hart en vaatziekten.
Verhoging van vitamine K2 inname zorgt voor een verlaging van hart en vaatziekten. MGP (matrix GLA proteïne) is een vitamine K afhankelijk eiwit. Dit eiwit remt de afzetting van kalk in zachte weefsels zoals bloedvaten en bindweefsel. Het zorgt ervoor dat de calcium komt waar het moet zijn in de botten en tanden.
Wat ook vreemd is, de medicijnen die aan mensen na een hartinfarct gegeven worden zijn vaak vitamine K antagonisten, dus remmen de werking van vitamine K.  Bij ongewenste bijwerkingen word aangeraden, vitamine K te slikken. Zulke tegenstrijdigheden kom je veel tegen als je je gaat verdiepen in de werking en bijwerkingen van medicijnen.
Uiteindelijk gaan we naast aandacht voor de voeding kiezen voor de volgende supplementen:  Q10, vitamine K2 ,een visoliepreparaat, een meidoorn- en ginkgo supplement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten