donderdag 23 januari 2014

adaptogenen

Tijdens een kruiden bijscholing heb ik anti-stressballetjes geproefd. Behalve dat ze lekker zijn, zitten ze boordevol adaptogene kruiden.
Stress is de lichamelijke reactie op psychische of lichamelijke belastingen. Het lichaam reageert op acute stress met een vecht/ of vluchtreactie. Hartslag en ademhaling worden sneller, bloeddruk verhoogt, stresshormonen worden aangemaakt en de spijsverteringsactiviteit neemt af. Als het goed is komt het lichaam na een tijdje door een terugkoppelingsmechanisme vanzelf weer tot rust.
Bij chronische stress komt het lichaam niet meer in balans en belandt in een negatieve spiraal. Dit uit zich in vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, minder weerstand, neerslachtigheid.
Adaptogene kruiden verbeteren het vermogen om met stress om te gaan. Ze zorgen dat het lichaam adequaat reageert op stress en zich goed kan herstellen, mede doordat ze de organen beschermen tegen de schadelijk invloeden van stress. Ze geven ondersteuning zowel bij psychische als lichamelijke stress. Ook bij sporters zijn de adaptogene kruiden getest en werken ze prestatie verhogend en zorgen voor een sneller herstel.
In de antistressballetjes worden de volgende adaptogene kruiden verwerkt, astragalus  membranaceus, ashwaganda en eleutherococcus senticosus. Als je deze kruiden in poedervorm besteld kun je ze ook toevoegen aan een smoothie.
Ieder kruid heeft weer een specifieke werking, de een werkt voornamelijk fysiek en de ander psychisch. Eleutherococus vooral geschikt bij fysieke inspanning, Ashwaganda remt cognitieve achteruitgang, Astragalus werkt op beide fronten en verbetert kwaliteit van het immuunsysteem.
Zoethout is ook een adaptogeen kruid, maar sommige mensen reageren allergisch op het glycyrrhizine en krijgen een verhoogde bloeddruk. Over het algemeen zijn adaptogene kruiden voor gezonde volwassenen heel veilig en langdurig te gebruiken. Voor mensen met medicijnen of zwanger of zogend eerst advies vragen aan deskundige.

Het recept
een kop sesampasta
halve kop roomboter
halve kop honing
halve kop gehakte walnoten
halve kop ashwagandapoeder
halve kop astragaluspoeder
halve kop eleutherococcuspoeder
halve kop zoethoutpoeder
1 theelepel kaneel
halve theelepel nootmuskaat
halve theelepel kardemom
halve kop rauwe cacaonibs
halve kop geraspte cocos

Astragaluspoeder heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Heb ik vervangen door Maca, is ook een adaptogeen kruid, ook zeer goed voor uithoudingsvermogen.

De boter met honing au bainmarie verwarmen, sesampasta doorroeren.
Poeders mengen en toevoegen aan mengsel, met noten en cacao. Balletjes maken en rollen door de cocos. Indien te droog, beetje haver of rijst melk toevoegen.
Een tot drie balletjes per dag eten.
Dit recept is van Rosalee de la Foret, een amerikaanse herboriste, die een leuke website heeft met gratis te downloaden recepten.

Ik heb de kruidenpoeders besteld bij gekruid.be.


De kruidkamer is een ontzettend leuke theetuin in Bladel met een prachtige gratis te bezoeken kruidentuin.
Veel keuze in kruidenthee en heerlijke plek om te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten