zaterdag 15 januari 2022

Winterthee

Ik heb een tijdje gelopen met lichte maagklachten. Niet ernstig maar vervelend. Als ik een aantal dagen mijn nieuw samengestelde speciale winterthee heb gedronken is de maagpijn weg. In de winterthee; gember, kaneel en bittere sinaasappel

Gember

Dit kruid wordt al sinds mensenheugenis gekweekt, zowel voor culinaire doeleinden, als om haar verwarmende en opwekkende eigenschappen. Gember wordt vooral gebruikt om misselijkheid te verhelpen. Uit wetenschappelijk onderzoek komen ook ontsteking remmende eigenschappen. Het is ook toe te passen bij slechte doorbloeding, zoals winterhanden en - voeten en gewricthsklachten door kou en vocht. Hiervoor vind ik een recept in het tijdschrift "Landapotheek". De verse gemberwortel raspen en door een fijne zeef wrijven. Dit gembersap mengen met evenveel sesamolie voor een massage olie bij pijnlijke gewrichten. Veel van de geneeskrachtige werking van gember ie te danken aan de etherische olie. Slechts een klein deel van de inhoudsstoffen is in water oplosbaar. Gember doet haar werk waarschijnlijk het best als vers kruid geraspt in een gerecht waarin ook olie bij gebruikt is. Ook alcohol is een oplosmiddel voor stoffen die niet of slecht in wate roplossen, gember kan goed toegevoegd worden aan een kruidenbitter.  

Kaneel

De echte en lekkerste kaneel is Ceylon kaneel. De meeste kaneel die in de supermarkt verkocht wordt is cassie kaneel. Deze komt meestal uit China. De smaak is minder en deze soort bevat nogal wat coumarines. (werken bloedverdunnend) Niet om je ongerust over te maken, het kan pas schadelijk worden bij 10 eetlepels. Kaneel staat bekend als een verwarmend kruid, toegepast bij verkoudheid en reumatische klachten. Ook bij misselijkheid en maagklachten. Door de secundaire inhoudsstof cinnamaldehyde in de etherische olie verbetert de bloedsomloop en is kaneel toe te passen bij winterhanden- en voeten. Meng etherische olie kaneel met een neutrale olie om handen en voeten te masseren. Verder te gebruiken in allerlei gerechten in de keuken. Samen met gember en kardemom kan een heerlijke winterthee gezet worden. De wateroplosbare stoffen komen op deze manier beschikbaar. Zoals de flavonoïden; catechine en epicatechine zijn sterke antioxidanten. 

Kardemom

Van de kardemom worden meestal de zaden gebruikt. de kardemomplant is geschikt als kuipplant in de zomer en als kamerplant in de winter. Het lukt mij niet om in deze streken zaden aan de plant te krijgen. De bladeren kunnen geoogst worden en vers of gedroogd gebruikt worden in een kruidenthee of meegekookt in een gerecht. De belangrijkste werking is het verbeteren van de spijsvertering, maar ook in te zetten bij verkoudheden. De cineol in de etherisch olie is werkzaam bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen. De zaden kunnen verwerkt worden in diverse gerechten en kruidenbitters. 

Bittere sinaasappel-citrus auranticum

In de Chinese geneeskunde wordt de schil al heel lang gèbrukt bij misselijkheid, om de spijsvertering te stimuleren en bij hoest. De grootste groep geneeskrachtige inhoudsstoffen zijn flavono:iden. en in water oplosbaar. De twee belangrijkste inhoudsstoffen zijn naringenine en hesperidine. Waarbij de eerste vooral reinigend en ontsteking remmend werkt. De flavonoIden in citrusfruit werden ook wel vitamine P genoemd. Waarbij de P staat voor permeabiliteit, doorlaatbaarheid. Hesperidine regelt mede de capillaire doorlaatbaarheid van de bloedvaten en daardoor de bloeddruk. Bij scheurbuik wordt voornamelijk gewezen naar een gebrek aan vitamine C, maar waarschijnlijk speelde ook een gebrek aan hesperidine een belangrijke rol. Hesperidine is ook in vtro onderzocht en effectief gebleken tegen het coronavirus inclusief SARS (Lisa Gonora Herbal Constituents 2009) 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten