dinsdag 25 januari 2022

Preventie

 Nu komt het. Ik zit klaar voor een item van het journaal. Hoe nu verder met Corona. In de vooraankondiging van het onderwerp valt het woord preventie. Meneer Rouvoet van de GGD komt groot in beeld en deelt gewichtig mede dat de GGD meer artsen aan moet nemen. Vervolgens komt er een meneer die bij de WHO heeft gewerkt. Hij geeft aan dat de huisartsen in Nederland meer moeten samenwerken om eerder een gevaarlijk virus te ontdekken. Dat was het. 

Jammer dat er in het journaal niet verteld wordt dat 19 van de 20 patiënten op de intensive care onderliggend lijden heeft. Diabetes type II, hoge bloeddruk, COPD, overgewicht. Dus dat het erg belangrijk is om nu in actie te komen. Vaak lees en hoor ik dat mensen een trigger nodig hebben om in actie te komen en hun leefstijl te veranderen. Als Corona geen trigger is, wat dan wel? 

Een groep huisartsen in Twente komen wel tot de conclusie dat we nu alles op alles moeten zetten om mensen te motiveren beter voor zich zelf te gaan zorgen. Deze Corona golf lijkt voorbij. Maar wat komt er nog? De huisartsen geven aan dat het accent teveel ligt op het vaccin en te weinig op de winst die te behalen is door verandering van leefstijl. Een gezondere leefstijl met aandacht voor voeding, bewegen en slapen is volgens huisarts Frank Greven een booster voor je immuunsysteem. 

Het goede nieuws is dat er opleiding is voor leefstijlarts. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten