zondag 1 november 2020

Stadsmensen?

 "Stadsmensen bestaan niet, die worden gemaakt", zeg ik spontaan in Groene Koppen. Groene Koppen is een programma van TV Gelderland. In 16 afleveringen worden enkele van de vele Groene Koppen in Gelderland gefilmd en geïntervieuwd.

Iedereen is gebaat bij groen, buiten zijn en natuur. IVN is een challenge begonnen, #2uur natuur voor de schooljeugd. Onderzoek wijst uit dat mensen die 2 uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. De natuur maakt je fitter en vrolijker.

Wat zorgt ervoor dat we in onze vrije tijd zo graag de natuur in gaan? En wat gebeurt er in ons lichaam waardoor we ons beter voelen? In het voorjaar , tijdens de lockdown, zagen we mensen massaal de natuur herontdekken en ondanks de narigheid ook enorm genieten. Dat wandelen in het bos of in het bos zijn het cortisol in bloed verlaagt en daarmee zorgt voor minder stress, is al wetenschappelijk aangetoond. (zie: Therapie unter den Tannen; duitse documentaire over helend bos)

In Japan bestaat er een "society of forest medicine"onder leiding van Qing Li. Hier komt ook het inmiddels in Nederland doorgedrongen shinrin yoku of bosbaden vandaan. Je dompelt je onder in het bos en beleeft aandachtig de omringende natuur. Een van de helende effecten van het bos komt van de fytonciden. Fytonciden zijn etherische oliën die afgescheiden worden door blad, schors en wortel van de bomen. Qing Li onderzocht het effect van de natuur op ons immuunsysteem. Wat doet het bos met onze Natural Killer cellen. NK cellen zijn witte bloedlichaampjes die destructieve berichten sturen naar kankercellen en naar door virus geïnfecteerde cellen.

Onder andere stress, ouder worden, te weinig bewegen en pesticiden kunnen zorgen voor een vermindering van de NK cellen. Qing Li laat een onderzoeksgroep drie dagen een ochtend- en een middagwandeling maken in het bos. De NK cellen zijn na drie dagen met 40% toegenomen. Ook alleen het verstuiven van de etherische olie in een kamer blijkt voor de toename van NK cellen te kunnen zorgen met 20%. Voor dit onderzoek werd de etherische olie van de Hinoki cypres gebruikt.

Een ander genezend effect zou kunnen komen van de bodembacteriën. De mycobacterium vaccae komt overal in de aanrde voor en is een natuurlijk anti-depressivum in de bodem. het activeert de serotonine houdende neuronen en beschermt tegen ontstekingen in de hersenen. 

Of zit de wens om buiten te zijn dieper in ons. Moeten we verder terug gaan om te begrijpen wat buiten zijn met ons doet. Cardioloog Remco Kuipers verklaart veel, zo niet alle, gezondheidsproblemen door de mismatch tussen onze genen en leefwijze. We zijn duizenden jaren jagers/verzamelaars geweest. We plukten en verzamelden voedsel. In de meeste gevallen waren het de vrouwen die het voedsel verzamelden en er de juiste kruiden bijzochten.De vrouwen waren precies op de hoogte welke kruiden er gebruikt moesten worden om gezond te blijven. Voordat men land ging bezitten was voedsel een gift van de natuur voor iedereen. Elke plant, boom, bloem had een bestaansreden en rituelen waren er om de aarde te eren en bedanken voor haar gulle gaven. Volgens de Duitse etnobotanicus Wolf Dieter Storl waren het vooral de vrouwen die de nodige magie in het leven brachten, onder andere door bepaalde kruiden te drogen en op een bepaald moment te roken. Hij beschrijft in zijn boek Ur-medicin, de traditionele heelkunde van onze voorouders. Als er een camera ploeg op zijn erf komt om te filmen, berookt hij ze met een mengsel van bijvoet, veen reukgras en jeneverbes, met achtereenvolgens de werking: openend, beschermend en energie gevend.

Om de mismatch tussen onze genen en leefwijze te herstellen is veel en vaak buiten zijn en bewegen in de natuur een goede start. We zijn kennelijk geen stadsmensen. Het zou ook goed zijn een poging te doen onze band met de aarde te herstellen door aandacht te hebben voor de gulle gaven. Meer eten uit de natuur als volgende stap naar een andere leefwijze, meer passend bij onze genen. De gulle gaven in het najaar zijn o.a.; noten, kastanjes, rozebottels en meidoornbessen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten