dinsdag 23 april 2013

Zondag een wandeling gemaakt in het Rijk van Nijmegen. Dat was een beetje thuiskomen. Ik heb 12 jaar in Nijmegen gewoond en 6 jaar in Beuningen. Veel gewandeld, gefietst en ook hard gelopen in die omgeving. Nu heb ik andere interesses. Wat groeit er allemaal voor eetbaars? Heel veel look zonder look en daslook. Allebei heerlijk door de salade. Ik ben gek op die beetje bittere uiensmaak. Die bitterstoffen zijn eigenlijk onmisbaar in onze voeding. Maar helaas zijn deze stoffen praktisch verdwenen uit ons voedsel. De voedingsindustrie is er vakkundig in geslaagd onze smaak pupillen te verpesten en ons een zoete smaaak aan te leren. Kijk goed op de potjes als je iets koopt. Zelfs in pindakaas wordt suiker gestopt. Bitterstoffen beïnvloeden de afgifte van ghreline. Ghreline is een hormoon dat wordt afgescheiden door de maagwand en wekt de eetlust op. Het is het enige bekende hormoon dat voedselinname stimuleert. Anders dan je zou verwachten hebben dikke mensen minder ghreline in de maag en anorexia nervosa patiënten meer. Waarschijnlijk is dat een poging van ons geweldige lichaam om de storing op te heffen. Je zou verwachten dat bitterstoffen, omdat ze juist zorgen voor meer ghreline en meer eetlust, ervoor zorgen dat je meer eet. Het tegendeel is het geval. Bitterstoffen zorgen namelijk ook voor een tragere maaglediging door het afremmen van de peristaltische beweging van maag en darmen. De maaglediging stopt en je bent sneller verzadigd. Dus look zonder look en daslook en paardenbloemblad plukken en eten. Zorg wel dat je eerst met iemand plukt die er verstand van heeft. Met name daslook wordt nogal eens verward met lelietjes van dalen. Dat kan fataal aflopen. Lelietjes van dalen zijn erg giftig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten