maandag 16 april 2012

yes, roomboter is gezond

Heb een lezing bijgewoond van Geert Verhelst over oliën en vetten. Geert Verhelst is een "beroemdheid"op de Europese academie. Hij is scheikundige en doet al zn hele leven onderzoek naar zogenaamde alternatieve voeding. Naar geneeskrachtige kruiden, gebruik van suikers en vetten. Niks alternatiefs aan, gewoon gezonde voeding zou ik zeggen. Geert heeft veel onderzoek gedaan naar het gebruik van oliën en vetten en wat deze stoffen in het lichaam doen. Het blijkt dat onverzadigde vetten helemaal niet zo gezond zijn als wij denken. Er moet een evenwicht in ons voedingspatroon zijn in het gebruik van verzadigd vet en van onverzadigd vet. Onverzadigde vetten kunnen verdeeld worden in omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9 vetzuren. Van al deze 4 soorten omega's moeten we voldoende binnen krijgen. Omega 3 en omega 6 zijn essentieel, die kunnen we zelf niet maken. We blijken vooral volgestopt te worden met omega 6 vetzuren het zogenaamde linolzuur. Heel veel mensen met een westers voedingspatroon hebben een tekort aan omega 3 vetzuren met als gevolg hart- en vaatziekten, ADHD, dementie, depressis, homonale stoornissen en waarschijnlijk op den duur een grotere kans op kanker. Door een teveel aan omega 6 en te weinig omega 3 worden ontstekingen in het lichaam bevorderd Biologische roomboter, van koeien die buitenlopen, heeft een beter balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren. Dus yes, roomboter is gezonder dan margarine. Ik eet altijd roomboter, omdat ik kies voor zo natuurlijk mogelijke produchten, maar fijn om te weten dat het ook gezonder is dan die vieze margarine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten