woensdag 20 september 2023

Een bittere pil

 De Amerikaanse obesitasonderzoeker Kevin Hall zoekt naar bewijs dat sterk bewerkt voedsel ziektes en aandoeningen veroorzaakt. Dat bewijs is moeilijk te vinden. In een onderzoek, waarbij 20 personen zich vrijwillig 4 weken laten opsluiten, krijgen de vrijwilligers eerst twee weken onbeperkt cornflakes, kipnuggets, ravioli en ander sterk bewerkt voedsel. De andere twee weken aten ze geen of nauwelijks bewerkt voedsel. Groenten, fruit, verse vis, vlees en noten. Beide diëten bevatten evenveel eiwit, vet en koolhydraten. De proefpersonen aten van het sterk bewerkte voedsel 500 calorieën per dag meer dan van het weinig bewerkte voedsel. Overbewerkt voedsel zorgt voor overeten. Een verklaring had Hall niet. Het zou kunnen dat sterk bewerkt voedsel minder volume heeft en makkelijker weg kauwt. Chris van Tulliken beschrijft in zijn boek "De voedselfuik" wat er mis is met sterk bewerkt voedsel, te zoet, te zout, weinig vocht, hoge energiedichtheid. Je blijft er van eten. Het signaal dat je genoeg gegeten hebt komt te laat. 

Uit een onderzoek aan de KU Leuven blijkt dat bittere stoffen een rol spelen bij overeten. Bitterstoffen zorgen voor eetlust, meer speeksel, meer maagsappen maar zorgen er ook voor dat je eerder stopt met eten. Bitterstoffen in de maag zorgen voor het samentrekken van het maagdarmstelsel waardoor de maaglediging wordt vertraagd en er eerder een verzadigingsgevoel optreedt. Bitterstoffen komen steeds minder voor in onze voeding. Alleen planten maken bitterstoffen om zichzelf te verdedigen. Als je geen biologische groenten en fruit eet is het aandeel bitterstoffen in de voeding te verwaarlozen. Met misschien wel ernstige gevolgen. Bij de KU Leuven durven ze de stelling aan dat bitterstoffen weleens de sleutel zou kunnen zijn voor een oplossing van de obesitasepidemie. 

Een kruidenbittertje voor het eten is zo gek nog niet. Bij de KU Leuven houden ze het op een bittere pil voor het eten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten