maandag 30 december 2013

gebruiksaanwijzing

Bij het in gebruik nemen van een apparaat, machine verdiep je je in de gebruiksaanwijzing. Moet er olie in, zo ja welke olie is het beste. Bij het tanken kijk je goed of je niet de verkeerde brandstof in de tank doet. Bij hun eigen lichaam zijn de meeste mensen wat minder kritisch.
Een menselijk lichaam zou je ook kunnen vergelijken met een zeer geavanceerde fantastische machine.
Dat mensen niet gewend zijn om zo naar hun lichaam te kijken blijkt uit het volgende onderzoekje. Slechts 12% van de mensen denkt dat er een verband is tussen voeding en de huid. De meeste vrouwen zullen dus eerder een crèmpje kopen van 100 euro dan via voeding proberen de huid te verbeteren. Omdat ze zich gewoon niet realiseren hoeveel invloed voeding kan hebben. Niet alleen op de huid, maar op je hele lichaam.
Hoe zou je dat ook kunnen weten. Op school krijg je jammer genoeg geen les in de gebruiksaanwijzing van je lichaam. Hoe belangrijk het is om vooral veel groenten en fruit te eten en wat minder vlees en liefst geen suiker. Dat je motortje dan veel soepeler loopt en dat de lak gaat glanzen en dat het motortje wat minder snel verslijt.
Ik heb al eerder geschreven over de secundaire inhoudsstoffen. Stoffen die planten maken om zelf gezond te blijven en zichzelf te verweren tegen insecten en andere belagers. Deze stoffen zou je nutricijnen kunnen noemen. Stoffen die "gewoon" in je voeding zitten maar die een geneeskrachtige werking hebben.
Als je een voeding gebruikt waarin veel groenten (300-400g), fruit 4-5 stuks, kruidenthee of groene thee, specerijen en kruiden zijn opgenomen krijg je per dag 1-2 gram nutricijnen binnen. Dit komt neer op 5000-10.000! verschillende min of meer actieve stoffen per dag. Veel van deze stoffen spelen een belangrijke rol bij de weerstand of bij het vernietigen van kankercellen.
Als je bedenkt dat de overgrote meerderheid van Nederland slechts 100 gram groenten en fruit (samen) per dag binnen krijgen, is het een wonder dat niet veel meer mensen ziek zijn. Het menselijk lichaam is heel goed in zelf reparatie ook al krijgt het de verkeerde brandstof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten