zondag 24 januari 2021

microbioom

 Ik vraag me af wat het verband is tussen mijn microbioom en het terroir. Kun je op een gegeven moment aan of in mijn groenten, fruit en kruiden zien dat het in mijn achtertuin gegroeid is? En gaat het eten van al deze planten mijn darmflora beïnvloeden. Dat het eten van planten goed is voor je darmflora is zeker, maar kun je in mijn darmflora mijn terroir aflezen. Te mooie gedachte om niet waar te zijn. Ik heb wel gelezen dat als je maar telkens zaden blijft oogsten van je eigen groenten, dat uiteindelijk de planten zich aan aanpassen aan jouw terroir. Dan kweek ik mijn eigen achtertuin tomaatjes, die (net als wijn) toch iets anders smaken dan bij de buurman. 

Het is een goede tijd om te planten en ik heb nog een aantal struiken geplant met ofwel eetbare bloem en blad en/of bessen. Ik ben nu 5 jaar bezig om de bodem te verbeteren en bij het graven kwam ik zowaar in 1 schep met de spade wel 5 pieren tegen. Mijn inspanningen leveren echt iets op. Daar wordt ik heel blij van. Wat is een tuin toch helend. Een bekende Engelse tuinier (Christopher Lloyd) noemt pieren zelfs een van de belangrijkste levensvormen op aarde. "Waar regenwormen graven, gedijt de mensheid. Wanneer wormen sterven, gaan samenlevingen ten onder, aldus Christopher. Randwijk en de rest van Nederland is gewaarschuwd. Het goede nieuws is dat de aarde zich razend snel kan herstellen, met een beetje hulp. Toen ik in Randwijk kwam wonen en lekker mijn tuin ging bewerken schrok ik van de dode aarde. De aarde was letterlijk zo dood als een pier, na jarenlang kunstmest, pesticiden en mais. Dan is er geen sprake van terroir. Niet alleen deed mijn groentetuin het niet best, ik denk dat de groenten ook minder goede stoffen leveren dan op een bodem, rijk aan organische stoffen. De belangrijkste hulp die je kunt geven aan een tuin is behalve niet afvoeren van "tuinafval" is niet ingrijpen. Zo min mogelijk ingrijpen. Van Wouter van voedselbos Ketelbroek leerde ik dat je bij plagen op je handen moet gaan zitten. Plagen trekken dieren aan die de plagen gaan oplossen. De natuur lost het op.

Ik heb gemerkt dat afgelopen seizoen de groenteplanten gezonder waren en minder vatbaar voor plagen. Ik vermoed dat dit weer een gunstige werking gaat hebben op mijn microbioom. Het leger van microben in en op mijn lichaam. Elke microbe heeft een taak en allemaal werken ze hard om mij gezond te houden. Er wordt steeds meer ontdekt over het belang van je darm microbioom. De oorsprong van veel ziektes blijkt voort te komen uit een gebrekkige darmflora. Bacteriën in de darmen zorgen voor een effectieve reactie op virusaanvallen, niet alleen op virussen die de darm infecteren  maar ook op virussen die de longen aantasten. Lactobacilles bacteriën zorgen bijvoorbeeld voor een minder ernstig verloop van een griepinfectie. Er wordt nu ook onderzoek gedaan naar de darmflora van mensen die ernstig ziek worden na een Covid besmetting. Hoewel de onderzoekers aangeven dat er een verband lijkt te zijn tussen de ernst van de ziekte en de geringe diversiteit van het darm microbioom is het te vroeg om daar wetenschappelijke conclusies uit te trekken. Er is meer onderzoek nodig.

Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk biologische groenten te eten, liefst uit eigen tuin. En experimenteer ik met fermenteren. Op dit moment met zeekool, spitskool, rode kool, paardenbloem blad, dovenetel, mosterdblad. Elke dag wat gefermenteerde groenten bij het eten. Dat voedt mijn darm microbioom. 



 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten