donderdag 3 december 2020

Schimmels

 Schimmels veroorzaken wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen doden. Ze raken resistent tegen beschikbare medicatie. Een belangrijke oorzaak is het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen. Schimmels zijn prachtig, nuttig en meestal onschuldig. Maar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen ze levensgevaarlijk zijn. De schimmel Aspergillus fumigatus kan bij verzwakte mensen een ernstige infectie veroorzaken. Het komt met name bij leukemiepatiënten voor. De patiënten worden behandeld met azolen, die steeds vaker niet blijken te werken. Die azolen in het ziekenhuis lijken sterk op de azolen die boeren gebruiken om gewassen te beschermen tegen schimmelgroei. In composthopen ontmoeten de azolen en de Aspergillus schimmel elkaar en ontwikkelt de schimmel resistentie, waardoor hij ook immuun is voor medische azolen. De sporen van deze schimmel zitten overal, het is onmogelijk om een besmetting helemaal te voorkomen. We zitten nu met het Coronavirus. De volgende pandemie wordt misschien wel veroorzaakt door een schimmel?

Welke ziektes worden nog meer veroorzaakt of van welke ziektes zijn de gevolgen ernstiger door de manier waarop de gangbare landbouw en veeteelt te werk gaan? 

Chemische onkruidverdelgers, schimmelbestrijders en insecticiden worden toegelaten door het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Een toegelaten middel vormt volgens de wet geen of een aanvaardbaar risico. Niet alleen is dit toetsingsysteem al 30 jaar niet aangepast, bovendien worden de stoffen die getoetst worden op bodemtoxiciteit, getest op 5 soorten bodemorganismen. Vijf soorten van de 1 miljoen! Het eventuele transport door de lucht wordt niet meegenomen en ook het effect van het mengen van diverse stoffen wordt niet getoetst. Dit alles volgens de Wageningse hoogleraar bodemdegradatie en landbeheer, Violette Geissen. Op dit moment loopt er een onderzoek van vijf jaar naar het effect van mengsels op de gezondheid van bodem, mens en dier. Dit kan ook niet los van elkaar gezien worden. Ik ben somber over de toekomst als ik lees dat de rechter recent een streep heeft gezet door het verbod van pesticiden door gemeenten en hoveniers. Er mag weer gespoten worden op trottoirs, begraafplaatsen, speeltuinen enz. 

Op de hoveniersopleiding 20 jaar geleden werd in de klas beweerd dat roundup totaal niet schadelijk was. Na drie weken met regelmatig een regenbuitje was er niets meer van te vinden. Ideaal spul. Wat er in de bodem gebeurde was niet relevant. Het onkruid moest weg. En ook voor luizen, mieren enz was er wel een gifje, ideaal. Zulke ellendige producten ontstaan doordat de mens de natuur als vijand ziet, een vijand die bestreden moet worden. Ook omdat we weigeren de samenhang te zien tussen de gezondheid van onze aarde, bodem, dieren en onszelf. 

Zonder de ernst van het Coronavirus te onderschatten, vermoed ik dat de Coronacrisis vooral een leefstijlcrises is. We zullen niet alleen moeten kijken naar de manier waarop we omgaan met onszelf maar ook met onze aarde en zeker naar hoe we onze dieren (mis)( be)handelen. Als dat niet verandert is Corona de eerste ernstige pandemie, maar zeker niet de laatste. (denk ik)

(Ik ben geen complotdenker en ik geloof niet dat Bill Gates macht over ons probeert te krijgen via de vaccins) 

1 opmerking:

  1. Ja, ik ben het weer helemaal met je eens. Ben alleen bang dat het niet meer omkeerbaar is omdat geld/macht (nee ook geen complotdenker hier) altijd eerst komt.

    BeantwoordenVerwijderen