vrijdag 1 juni 2018

earth keeper

Ik ben gevraagd om een lezing te geven voor Velt Eindhoven. De lezing gaat over mijn tuin vroeger en nu en over hoe en waarom mijn kijk op tuinieren veranderd is. De titel van de lezing is "struin in de (on)kruidentuin". Een paar dagen voor een lezing ben ik veel in gedachten bezig met de lezing. Ik wil graag voor mezelf duidelijk hebben wat ik wil bereiken met de lezing. Wat zou ik graag willen dat de mensen gaan doen als ze weer thuis zijn?  Waarmee kan ik inspireren? Als ik dat duidelijk heb, gaat de lezing eigenlijk vanzelf. Dat is voor mij de rode draad.
In dit geval zit ik met een aantal ideeën in mijn hoofd. Ik denk aan het artikel in de krant, paar weken geleden over de afname van natuurgebieden en hoe zorgelijk dat is. Ik denk aan de Zweedse bioloog die zegt: "Wie elk natuurreservaat winst vindt, heeft de hoop eigenlijk al opgegeven. " Ik denk aan de film "down to earth". In de film gaat een echtpaar met jonge kinderen op zoek naar earthkeepers, hoeders van de aarde. Earthkeepers in de film zijn mensen die nog leven in harmonie met de natuur, onaangetast door door de mens gemaakte wetten en religies.
Ik vond het wel een mooie film, maar was toch teleurgesteld. Het ging niet echt over earthkeeping. Ik had een boodschap verwacht. Het zijn bijzondere mensen, die earthkeepers, maar wat gaan we doen om de aarde te behouden en nog mooier te maken?
Later bedacht ik dat ik zelf aan de slag moet. Ik kan ook een eartkeeper zijn. Iedereen kan een earthkeeper zijn.Iedereen kan zich op zijn of haar manier inspannen om de aarde mooier te maken. We moeten niet focussen op natuurgebieden. Je kunt beginnen in je tuin, het stukje aarde waar jij voor mag zorgen. Werk samen met de natuur.
Omdat ik herborist ben, vragen mensen mij vaak:ik heb heel veel van een bepaalde plant in mijn tuin, heb ik die plant soms nodig?  Jij niet , maar de aarde in je tuin wel. Wat mensen onkruid noemen verschijnt meestal niet voor niets op die plek in de tuin. Veel zogenaamde onkruiden halen stoffen diep uit de bodem omdat die stoffen op die plaats in de tuin ontbreken. Bijvoorbeeld heermoes of ridderzuring. Beide planten hebben diepe wortels, ridderzuring tot wel 2.50 meter. Je kunt het beste het onkruid afknippen en laten liggen zodat de stoffen in de bodem kunnen komen. Bovendien leeft op ieder zogenaamd onkruid weer een ander beestje, dat een rol heeft in het ecosysteem. In tegenstelling tot de mens? Ik heb het idee dat we  totaal nutteloos zijn in het ecosysteem. Laten we ons stinkende best doen om de aarde zo min mogelijk te vervuilen en door het beheer van onze tuinen iets moois toe voegen aan de natuur. Ik streef ernaar een eartkeeper te zijn.

1 opmerking: