donderdag 19 juni 2014

Toen Alexander Klöbbing aankondigde dat de beste Universiteits colleges gratis online beschikbaar zouden komen was ik heel blij.
Ik wil graag meer weten over de chemie van de plant en de werking van deze stoffen in het lichaam. Omdat dit erg ingewikkeld is, hoopte ik dat er een college zou zijn met dit onderwerp.
Een farmacoloog, leuke man, interessant college vertelde over het ontstaan van medicijnen uit stoffen in de plant.
Hij vertelde over de bijzondere stoffen in planten en dat door deze stoffen te isoleren er medicijnen van gemaakt worden.
Toen maakte hij de opmerking : "want de plant doet maar wat".
Volgens de farmacoloog was het een zooitje binnen in de plant met allerlei stoffen in de verkeerde volgorde en concentratie.
Hij bedoelde waarschijnlijk, niet in de goede concentratie om voor de mens als medicijn te dienen bij ernstige ziektes.
Maar de plant maakt die stoffen ook niet voor ons, maar voor zichzelf. Meestal als verdediging tegen vijanden, dus om in leven te blijven.
Jammer dat geneeskrachtige planten door deze farmacoloog alleen gezien worden als leverancier om medicijnen uit te isoleren. Bij het gebruik van de hele plant krijg je de geneeskrachtige stoffen ook binnen. De kans op bijwerkingen is bij het gebruik van de hele plant heel klein. De sterk werkende stoffen in de plant zijn van nature vergezeld van stoffen die een heftige reactie van het lichaam voorkomen en/of verzachten. De werking is ook minder sterk.
Gisteren was ik op zoek naar moerasspirea. Moerasspirea-bloem gebruik gedroogd in mijn kruidenthee.
Moerasspirea is bloedzuiverend, ontsteking werend en pijnstillend.
Dit was de eerste plant waarin men (1827) salicylzuurderivaten aantrof. (voorloper van aspirine)
Het gebruik van moerasspirea belast de maag zeker niet, omdat de salicylaten nauwelijks vrij voorkomen als vrij salicylzuur(aspirine) en vergezeld zijn van looistoffen, die een beschermend laagje in de maag leggen.
Jammer dat de farmacoloog dat niet ook verteld heeft. Dat hij niet met respect over planten praat.
"Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.". Dit is de titel van een boek van Paula Dijkhuis dat gaat over een geheim recept van Canadese Indianen wat bestaat uit 7 verschillende planten. Dit recept werd en wordt gebruikt om allerlei ziektes te genezen.
Vooral de titel van dit boek heeft mij geïnspireerd dagelijks geneeskrachtige planten te gebruiken, vooral als kruidenthee, maar ook in smoothies en tijdens het koken.
Ik was niet ziek maar ik ben zeker beter geworden.

De moerasspirea heb ik niet gevonden. In Mierlo staat ze maar op een plaats. De gemeente heeft de sloot uitgegraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten