donderdag 5 juni 2014

Cistus incanus ssp.Tauricus (cistusroos)

De goden hadden zich op de berg Olympus verzameld om af te spreken welke planten een bijzondere geneeskrachtige werking zouden krijgen.
De cistusroos kreeg  de eervolle taak de wonden van soldaten te helen.
De Godinnen waren het er niet mee eens. De cistusroos zou niet alleen voor mannen maar ook voor vrouwen nuttig moeten zijn.
Zo kreeg de cistusroos de opdracht de schoonheid van vrouwen te behouden en vrouwen voor gevaren te behoeden tijdens bevallingen.
De cistusroos beloofde de Goden en Godinnen al deze opdrachten te vervullen.
De plant heeft haar belofte gehouden.
Deze geneeskrachtige plant is volgens de informatie een alleskunner voor het immuunsysteem, de huid en het hele lichaam.
De plant heeft meer polyfenolen dan groene thee.
Werkt versterkend op het immuunsysteem, beschermt het hart en is een zeer goede vrije radicalenvanger.
De plant was al bijna vergeten toen ze in 1999 tot plant van het jaar benoemd werd door een wetenschappelijk instituut Herbe Historica.
Sinds die tijd is de plant vooral in Duitsland zeer populair geworden als geneeskrachtige plant. Op de universiteit van Münster is uit onderzoek komen vast te staan (hoewel het nog niet is afgerond) dat de cistusroos werkzame anti-griep bestanddelen bevat.
Van de cistusroos is een goed smakende thee te bereiden.
Blad en bloem zijn ook vers eetbaar.
Het leuke is het is een prachtige plant met mooie tere kreukelige bloemetjes die zich in de loop van de dag glad strijken. En de plant kan tot -10 graden vorst overleven.
Ik heb de plant gezaaid en kan niet wachten tot de eerste bloem verschijnt.

1 opmerking: