maandag 9 september 2013

biodiversiteit

Door te fanatiek veredelen,halverwege de vorige eeuw,hebben onze huidige tomaten een opvallend smalle genetische status. NRC 7-9-2013 Het grote nadeel hiervan is dat telers nog maar weinig mogelijkheden hebben als er nieuwe ziektes uitbreken. De wilde tomaat staat daarom volop in de belangstelling. In het Herbarium van Naturalis Biodiversity Center bevinden zich exemplaren uit 1542 en 1544. Blijkbaar kan uit deze ik neem aan gedroogde planten genoeg DNA gehaald worden om te gebruiken als voorbeeld.Naturalis biodiversity center is samen met Plant research international en met 150+TomatoGenome Consortium bezig om te kijken of het mogelijk is deze oude exemplaren genetisch te onderzoeken. Daarna zou men kunnen gaan proberen tomaten te telen die genetisch vergelijkbaar zijn met de geimporteerde exemplaren uit de zestiende eeuw. De onderzoekers verwachten dat die tomaten beter resistent zullen zijn tegen ziektes. Dit zou betekenen dat deze tomaten meer zogenaamde secundaire inhoudsstoffen bevatten en ook voor mensen gezonder zijn. Ben wel benieuwd naar de smaak. Is het veredelen van die tomaten niet een voorbeeld van zogenaamde vooruitgang? De technische mogelijkheden zijn er, maar je raakt iets kwijt wat je op dat moment nog niet weet dat het er is. Wees voorzichtig met het "verbeteren" van de natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten