donderdag 25 november 2021

een beetje gif

 Krijgen we in de toekomst naast medicijnen een genezend voedingsadvies erbij? Dit hoopvolle bericht werd gisteren gemeld door het AD. Ik ben geen lid en mag jammer genoeg het artikel niet lezen. Even heb ik een hoera gevoel en schiet me te binnen dat ik kan stoppen met mijn blog en mijn missie. Doel bereikt. Dan haalt de realiteit mijn dagdromen weer in. Als er een moment is om in te zetten op genezende voeding en leefstijl is het nu. De intensive care ligt vol met mensen met onderliggend lijden, gevaccineerd en ongevaccineerd. Bovendien ben ik niet positief over de bereidheid van mensen om hun leefstijl te veranderen. 

Het bericht dat de helft van de rokers pas stopt als een pakje sigaretten 60 euro kost, bewijst wel hoe moeilijk het is voor mensen om hun leefstijl te veranderen ondanks de adviezen die ze krijgen. Ik bemerk wel een verandering van inzicht in hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Het lijkt steeds meer in het nieuws te komen. Van de onderzoeken die op dit moment plaats vinden wordt ik ook hoopvol. In de Radboud is een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van intermittend fasting op de hersenen. De resultaten zijn hoopvol. De ketonen die ontstaan door vetverbranding bij vasten activeren reinigingsprocessen in de hersenen. Allerlei hersenziektes laten positieve resultaten zien door intermittend fasting. Je hele lichaam reinigt door vasten, blootstellen aan kou, extreme lichaamsbeweging en geneeskrachtige inhoudsstoffen in planten. Dit effect heet hormese. 

"Een beetje gif, daar knapt een mens van op" schrijft journalist Stijn van Gils in het tijdschrift Vork. In het artikel interviewt hij Wendy Russel, onderzoeker aan de universiteit van Aberdeen. Wendy Russel is graag bereid tijd vrij te maken voor het belangrijke en totaal onderbelichte probleem van de achteruitgang of afwezigheid van de zogenaamde secundaire inhoudsstoffen in groenten, kruiden en fruit. Het lijkt er op dat de stoffen die een plant helpen om te gaan met stress ons ook helpen om te gaan met onze belagers. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen ons helpen beginnende kankercellen af te breken, hart- en bloedvaten gezond houden en het immuunsysteem verbeteren. Russel onderzoekt welke secundaire inhoudsstoffen nu precies gezond zijn. Dat is lastig want er zijn 200- tot 400 duizend verschillende stoffen. Russel focust op 500! verschillende stoffen die kansrijk zijn om een rol te spelen bij het boosten van onze gezondheid. 

De hoeveelheid secundaire inhoudsstoffen in onze voeding is de laatste 30 jaar met zeker 65% afgenomen. Inmiddels geeft Russel aan dat er contacten zijn met zaadveredelaars om de zo belangrijke secundaire inhoudsstoffen terug te kruisen in onze voeding. Deze stoffen zijn succesvol uit de groenten veredelt door selectie op smaak en opbrengst. Blijft wel dat we zeker moeten kiezen voor biologische groenten en fruit aangevuld met kruiden en wilde planten om nog secundaire inhoudsstoffen binnen te krijgen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten