"De regisseur is in slaap gevallen, dus we moeten zelf onze rol invullen".
Dit is een uitspraak van Jaap Dirkmaat in een filmpje over de vernietiging van de biodiversiteit in Nederland. Hij geeft het belang aan van bosranden en slootkanten. Een bosrand heeft een grotere biodiversiteit dan een bos.
Waarom zou je een voedselbos willen aanleggen? Een belangrijke reden voor mij is verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Hoewel ik tuinier op mooie lichte kleigrond, merk ik dat de aarde is uitgebuit. Jarenlang ploegen en kunstmest strooien (vermoed ik) maakt de aarde hard en dood. Deze aarde zou moeten krioelen van de pieren. Slechts af en toe kom ik een pier tegen.
Ik ga grove bio compost bestellen en verder veel geduld hebben en de aarde vertroetelen door bedekt te houden en niets af te voeren.
Een andere reden is dat er in een voedselbos zowel bekende bomen en planten geplant kunnen worden, maar ook bijzondere bomen, struiken en planten. Wat ze gemeen hebben is, dat ze allemaal op de een of andere manier eetbaar zijn. Ofwel het blad, de scheuten, de bloemen, de bessen of het fruit is eetbaar en/of geneeskrachtig.
Voor mij is dat het grootste plezier, dingen ontdekken die ik nog niet ken.
Een voedselbos is een vorm van herstellende landbouw. Het is het nabootsen van een soort oerbos of tropisch regenwoud. De bomen, struiken en planten krijgen de plaats waar ze het liefste staan. Schaduw, zon, vocht, droog. Ik heb begrepen dat vrijwel alle planten stress krijgen van wind. Op mijn open terrein is het aanleggen van windsingels hard nodig. Windsingels kunnen goed aangelegd worden door alnus glutinosa te planten. het voordeel is, dat het blad in de herfst groen afvalt en dus nog veel voedingsstoffen bevat.
BEGIN
In het midden staat een kaki- diospyros virginiana. Deze boom wordt 15 m hoog en vrij breed (8 m), geeft veel schaduw. De kaki is volledig winterhard in ons klimaat.
De tussenlaag zijn bomen en struiken tot 8 meter hoog. Tegen de kaki gaat de klimplant jiaogulan -Gynostemma pentaphyllum groeien. Dit is het zogenaamde onsterfelijkheidskruid. Blad is te gebruiken voor thee of salade.
TUSSENLAAG
Oostelijk van de Kaki heb ik de mispel en de Eleagnus umbellata geplant.
Zuidoostelijk de Prunus persica purpurea
In het zuiden in de tussenlaag twee duindoorn struiken. De Hippophae rhamnoides Leikora en Pollmix. Van de duindoorn zijn altijd een man en een vrouw nodig.
In het zuid-westen de Aronia, westelijk op een zeer beschutte plek de Poncirus. De Poncirus trifoliata, heeft een hekel aan wind, is verwant aan de citroen, de vruchten zijn te gebruiken voor sap. En de bloemen ruiken heerlijk volgens de catalogus.
Noordelijk van de Kaki staat de Viburnum lentago, graag natte grond en schaduw.
STRUIKLAAG
In de struiklaag vooral wat lagere bessen struiken. Gojibes, jostabes, honingbes, aalbes, apppelbes, wijnbes, ros rugosa.
Pal op het zuiden de Vitex agnus-castus-monnikspeper. De vruchten schijnen de monniken geholpen te hebben hun sexuele driften te beheersen. Zeker is dat monnikspeper een regulerende rol werking op de hormoonhuishouding heeft. Wordt gebruikt voor middelen voor de overgang.
Op het noorden in de schaduw de Zanthoxyllum giraldii, Geeft prikkelende peperachtige korrels in het najaar. De prikkelende stof behoort tot de alkamiden, een bijzondere groepe stoffen die voorkomen in de Echinacea, Spilanthes en Zanthoxyllum en andere peperplantjes. De plant zelf gebruikt de alkamiden als groeistimulator. Wij kunnen de alkamiden, die oplosbaar zijn in alcohol (40-60%) en olie, gebruiken bij griep en verkoudheid vanwege de ontstekingremmende en immuniteitverhogende werking. (Echinaforce)
De rest van de bessenstruiken verdelen in de struiklaag.
KRUIDLAAG
In de kruidlaag komen smeerwortel, look zonder look, varens, wilde wortel, asperges, oerprei, klavers, lupines, hosta's, silene vulgaris, bosaardbei, engelwortel, kamille, agrimonie.
Verder kunnen in het bos bollen en knollen geplant worden. Aardperen, mierikswortel, wilde knoflook.
KLIMPLANTEN
Kiwibes, druiven, akebia, schisandra kunnen in de bomen en grote struiken groeien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten