vrijdag 30 oktober 2015

voedselstress

Het gaat de goede kant op met de onzekerheid over wat we zouden moeten eten om onze gezondheid in stand te houden en/of te bevorderen.
Jarenlang zijn we in slaap gesust door het voorlichtingsburo voor de voeding en door brave diëtisten.Al sinds ik de diëtistenopleiding volgde (40 jaar geleden!!!) is de schijf van vijf het voorbeeld model. Als we maar wat uit iedere schijf onder in het boodschappenwagentje hadden liggen dan kwam het wel goed.
Sinds enige tijd beginnen de foodbloggers te peuteren aan de gangbare meningen over de voeding die we jarenlang gewend waren te eten. Ook Chris Verburgh heeft met zijn voedselzandloper de zogenaamde wetenschappelijk bewezen voedings regels onderuit gehaald en de boel een beetje opgeschud.
Je zou het voortschrijdend inzicht kunnen noemen. Vroeger dachten we dat vlees gezond was. Dat blijkt niet zo te zijn. Vroeger dachten we dat suiker gezond was.
Als ik keelpijn had kreeg ik van oma een glaasje suikerwater!
Nu heeft de WHO suiker genoemd als de belangrijkste oorzaak van overgewicht en hart- en vaatziekten. Zelfs de Nederlandse cardiologen noemen suiker als de belangrijkste oorzaak van hart-en vaatziekten en niet vet. Ook heeft men succesvol tientallen jaren beweerd dat je vooral linolzuur Becel dus) moest eten voor je hart- en bloedvaten. Inmiddels zijn de geleerden het er min of meer over eens dat er een balans moet zijn in de soorten vetten die we zouden moeten eten. En dat verzadigd vet waarschijnlijk veel  minder schadelijk is dan men altijd heeft gedacht.
Mensen die iets anders beweerden dan de gangbare mening werden vroeger in de gevangenis gegooid, gevierendeeld of verbrand. Er is een tijd geweest dat men dacht dat de aard plat was en met degene die beweerde dat de aarde rond was liep het slecht af.
Nu worden de foodbloggers afgemaakt in de krant.
Door gerenommeerde columnisten worden mensen als Rens Kroes smalend een kruidenvrouwtje genoemd, alsof dat een belediging is en Chris Verburgh een kwakzalver?
De weerstand die veel mensen hebben als er een onderzoek gepubliceerd wordt over voeding (deze week over vlees) is enorm en verbaasd mij. Je mag ook helemaal niks meer wordt er gezegd.
Je kunt ook denken, wat mooi dat het nu eens grondig onderzocht is. De keuze of je nog worst wil eten of niet is aan jezelf.
Ik ben blij met al die onderzoeken over onze voeding. Ik doe er mijn voordeel mee.
Ik ben blij met foodbloggers als Rens Kroes en zeker met de zandloper. Ik heb veel "voedingsregels"overgenomen en ben nog nooit van mijn leven zo fit geweest.
Het is een kwestie van tijd dan gaat ook het voorlichtingsburo voor de voeding de regels veranderen.
Kwestie van voortschrijdend inzicht.


dinsdag 27 oktober 2015

Een voedselbos in klein Frankrijk

"De regisseur is in slaap gevallen, dus we moeten zelf onze rol invullen".
Dit is een uitspraak van Jaap Dirkmaat in een filmpje over de vernietiging van de biodiversiteit in Nederland. Hij geeft het belang aan van bosranden en slootkanten. Een bosrand heeft een grotere biodiversiteit dan een bos.
Waarom zou je een voedselbos willen aanleggen? Een belangrijke reden voor mij is verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Hoewel ik tuinier op mooie lichte kleigrond, merk ik dat de aarde is uitgebuit. Jarenlang ploegen en kunstmest strooien (vermoed ik) maakt de aarde hard en dood. Deze aarde zou moeten krioelen van de pieren. Slechts af en toe kom ik een pier tegen.
Ik ga grove bio compost bestellen en verder veel geduld hebben en de aarde vertroetelen door bedekt te houden en niets af te voeren.
Een andere reden is dat er in een voedselbos zowel bekende bomen en planten geplant kunnen worden, maar ook bijzondere bomen, struiken en planten. Wat ze gemeen hebben is, dat ze allemaal op de een of andere manier eetbaar zijn. Ofwel het blad, de scheuten, de bloemen, de bessen of het fruit is eetbaar en/of geneeskrachtig.
Voor mij is dat het grootste plezier, dingen ontdekken die ik nog niet ken.
Een voedselbos is een vorm van herstellende landbouw. Het is het nabootsen van een soort oerbos of tropisch regenwoud. De bomen, struiken en planten krijgen de plaats waar ze het liefste staan. Schaduw, zon, vocht, droog. Ik heb begrepen dat vrijwel alle planten stress krijgen van wind. Op mijn open terrein is het aanleggen van windsingels hard nodig. Windsingels kunnen goed aangelegd worden door alnus glutinosa te planten. het voordeel is, dat het blad in de herfst groen afvalt en dus nog veel voedingsstoffen bevat.
BEGIN
In het midden staat een kaki- diospyros virginiana. Deze boom wordt 15 m hoog en vrij breed (8 m), geeft veel schaduw. De kaki is volledig winterhard in ons klimaat.
De tussenlaag zijn bomen en struiken tot 8 meter hoog. Tegen de kaki gaat de klimplant jiaogulan -Gynostemma pentaphyllum groeien.  Dit is het zogenaamde onsterfelijkheidskruid. Blad is te gebruiken voor thee of salade.
TUSSENLAAG
Oostelijk van de Kaki heb ik de mispel en de Eleagnus umbellata geplant.
Zuidoostelijk de Prunus persica purpurea
In het zuiden in de tussenlaag twee duindoorn struiken. De Hippophae rhamnoides Leikora en Pollmix. Van de duindoorn zijn altijd een man en een vrouw nodig.
In het zuid-westen de Aronia, westelijk op een zeer beschutte plek de Poncirus. De Poncirus trifoliata, heeft een hekel aan wind, is verwant aan de citroen, de vruchten zijn te gebruiken voor sap. En de bloemen ruiken heerlijk volgens de catalogus.
Noordelijk van de Kaki staat de Viburnum lentago, graag natte grond en schaduw.
STRUIKLAAG
In de struiklaag vooral wat lagere bessen struiken. Gojibes, jostabes, honingbes, aalbes, apppelbes, wijnbes, ros rugosa.
Pal op het zuiden de Vitex agnus-castus-monnikspeper. De vruchten schijnen de monniken geholpen te hebben hun sexuele driften te beheersen. Zeker is dat monnikspeper een regulerende rol werking op de hormoonhuishouding heeft. Wordt gebruikt voor middelen voor de overgang.
Op het noorden in de schaduw de Zanthoxyllum giraldii, Geeft prikkelende peperachtige korrels in het najaar. De prikkelende stof behoort tot de alkamiden, een bijzondere groepe stoffen die voorkomen in de Echinacea, Spilanthes en Zanthoxyllum en andere peperplantjes. De plant zelf gebruikt de alkamiden als groeistimulator. Wij kunnen de alkamiden, die oplosbaar zijn in alcohol (40-60%) en olie, gebruiken bij griep en verkoudheid vanwege de ontstekingremmende en immuniteitverhogende werking. (Echinaforce)
De rest van de bessenstruiken verdelen in de struiklaag.
KRUIDLAAG
In de kruidlaag komen smeerwortel, look zonder look, varens, wilde wortel, asperges, oerprei, klavers, lupines, hosta's, silene vulgaris, bosaardbei, engelwortel, kamille, agrimonie.
Verder kunnen in het bos bollen en knollen geplant worden. Aardperen, mierikswortel, wilde knoflook.
KLIMPLANTEN
Kiwibes, druiven, akebia, schisandra kunnen in de bomen en grote struiken groeien.



woensdag 21 oktober 2015

the truth about cancer?

Sinds enige tijd volg ik op facebook de arts Henk Franssen. Henk is bezig door middel van crowdfunding een Nederlands behandelcentrum op te richten waar kankerpatiënten terecht kunnen voor een behandeling met natuurlijke middelen, vaak naast de reguliere behandeling.
Veel kankerpatiënten hebben behoefte om meer te doen dan alleen de reguliere behandeling. Het is op dit moment ondoenlijk om een keuze te maken uit het aanbod op internet.
Ik heb deze zoektocht en de wanhoop, het zoeken naar beterschap van dichtbij mee gemaakt en heb mijn financiële bijdrage over gemaakt.
Hoewel ik niemand zal af  raden voor de reguliere geneeskunde te kiezen, heb ik over veel cijfers die gepubliceerd worden over de vooruitgang die geboekt wordt bij de genezing van kanker, grote twijfels. Ook van de zogenaamde vroege opsporing via bevolkingsonderzoeken hoeven we geen wonderen te verwachten.
Ik ben ervan overtuigd dat ik door mijn leefstijl de belangrijkste bijdrage kan leveren aan kankerpreventie. Uit de epigenetica heb ik begrepen dat je zelfs je genen kunt (bij) sturen door je leefwijze. Honderd procent garantie krijg je nooit, maar ik wil er wel alles aan gedaan hebben.
Via de facebook pagina van Henk krijg ik een link naar 9 Amerikaanse video's van twee uur over "the truth about cancer".
Ik wil ze allemaal zien. Ik ben enorm gefascineerd door de werking van het menselijk lichaam. En met name in gezondheid. Helaas zijn in Nederland weinig dokters of wetenschappers geïnteresseerd in gezondheid. Althans het is moeilijk informatie te vinden over wat we als mens zouden moeten doen om ons lichaam te helpen gezond te blijven.
Ik bekijk de Amerikaanse video's met enige scepsis. De video's gaan over het ontstaan van kanker en over verschillende natuurlijke manieren van behandelen. In de video's wordt het gebruik van chemo en bestralen sterk afgeraden. Of dat een goed idee is, weet ik niet. De andere boodschap die uit de video's naar voren komt is dat het lichaam al ziek is, voordat je kanker krijgt.
Normaal gesproken doet het lichaam zijn werk en ruimt alle kankercellen, die elke dag ontstaan, op.
Er zijn veel systemen in het lichaam die hier een rol bij spelen; je immuunsysteem, tekorten in vitamines, mineralen, micronutriënten, reiniging/vervuiling, emoties, vermoeidheid, stress.
In een van de video's geven ze zeven regels om de kans te verkleinen om kanker te krijgen.
1. Laat voedsel je medicijn zijn: veeeeeeel biologische groenten en fruit geeen suiker
2. Ontgift/reinigen: reinigende thee zoals brandnetel
3. Zorg voor een balans in je energie: sport, voldoende ontspanning en slaap
4. Heel jezelf emotioneel, vergeef jezelf en let go of the past
5. Zorg dat je gebit in orde is en gebruik plantaardige tandpasta
6. Gebruik kruiden en vitamines om je immuunsysteem te ondersteunen: vitamine D in ieder geval, verder zijn er veel kruiden met een bijzondere werking: kamille, meidoorn, duizendblad, jiaogulan, rozenwortel, griekse bergthee, tulsi.
7.Vroege opsporing door markers in het bloed. Voor er een kankergezwel is zijn er al stoffen te vinden in het bloed.
The truth about cancer zal wel in het midden liggen.
Ik ben het zeer eens met Henk Franssen:
"Ik zou graag zien dat er sprake is van één geneeskunde die het beste uit alle geneeswijzen verenigt, ten dienste van de patiënt".


donderdag 8 oktober 2015

status

Als mensen mij vragen of ik ook werk, bekruipt altijd een beetje een ongemakkelijk gevoel.
Ik durf inmiddels gewoon nee te zeggen. Soms voeg ik er aan toe dat ik Velt lesgever ben en in het bestuur van Velt Nijmegen zit, maar dat dat niet veel status heeft zie ik wel aan de gezichten.
Zelf ik heb er eindelijk geen problemen meer mee dat ik sinds ongeveer 5 jaar, financieel afhankelijk ben van mijn partner.
Hoewel ik in de ogen van sommige mensen dus een volstrekt nutteloos wezen ben, ben ik eigenlijk erg gelukkig dat ik mag doen wat ik wil.
Ik ben een grote fan van vooruitgang en erg blij dat ik deze tijd leef, maar ik vind het wel jammer dat er iets verloren is gegaan in de loop der eeuwen.
Heel vroeger waren man en vrouw namelijk gelijk. De man en de vrouw deden andere dingen, maar het een was niet belangrijker dan het andere.
De man ging jagen en de vrouw zorgde voor de kinderen en voor de rest van de voeding.
Die rest van de voeding was erg belangrijk. Er moesten de juiste kruiden gezocht worden, want de vrouwen waren precies op de hoogte van de werking van deze kruiden en wanneer wat gebruikt moest worden om de familie gezond te houden.
Ook was het de vrouw die de nodige magie in het leven bracht. Ze droogde kruiden om op bepaalde momenten te roken. Wolf-Dieter Storl een duitse etnobotanicus heeft in zijn nieuwe boek "Ur-medicin" de traditionele heelkunde beschreven van onze voorouders. Als er een cameraploeg komt om op zijn boerderij te filmen, berookt hij ze met een mengsel van bijvoet, veenreukgras en jeneverbes, met achtereenvolgens de volgende werking: openend, beschermd en geeft energie.
Ook hij benadrukt de onmisbare rol van de vrouw in de voeding, kruidenheelkunde en rituelen.
Ik lees een interview met een vrouw die het gemaakt heeft in Amerika. Daar heb ik bewondering voor. Jammer dat ergens in die ratrace de aandacht voor voeding verdwijnt.
Dat koken afgedaan wordt als iets wat alleen mensen zonder carrière en met heel veel tijd nog doen.
Ergens in onze ontwikkeling is ons deze belangrijke rol afgepakt en is de rol van de vrouw gedegradeerd tot iets minderwaardigs. We hebben ons op het tweede plan laten zetten en kruidenvrouwen, waarschijnlijk hele gewone vrouwen zoals ik, zijn massaal verbrand in de middeleeuwen.
Mijn partner gaat niet op jacht, maar wel naar zijn werk.
Ik hou me vooral bezig met het aanleggen en onderhouden van de tuin, ik verdiep me in kruidengeneeskunde om de familie gezond te houden en ik voeg een vleugje magie toe aan ons leven.
Maar hoe leg ik dat nou uit aan de buren?

vrijdag 2 oktober 2015

Reünie

Een van mijn oud klasgenoten schrijft na de reünie op facebook: "Ik kan mijn geschiedenis herschrijven".
Als mijn beste vriendin van toen vertelt dat ze in de eerst klas Mavo over mocht stappen naar de Havo, maar dat niet heeft gedaan mede omdat ze mij niet als vriendin kwijt wilde, denk ik dat had ik wel eerder willen weten.
Een deel van mijn leven heb ik besteed aan iemand anders willen zijn. Ik bewonderde mijn vriendin enorm. Ze durfde altijd voor haar mening uit te komen. ook in de klas tegen leraren, dat was toen nog heel bijzonder. Ik kan me haar moeder nog herinneren. Een heel bijzondere vrouw, die oprecht geïnteresseerd was in haar kinderen en die haar kinderen stimuleerde de beste uitgave van zichzelf te worden.
Hoewel dat blijkbaar niet erg opviel heb ik een groot deel van mijn leven geworsteld met een zeer laag zelfbeeld. Vandaar dat het niet in mijn hoofd zou opkomen dat mijn vriendin mij toe belangrijk genoeg vond om op school te willen blijven.
Hoewel herinneringen vaak onbetrouwbaar zijn, herinner ik mij mijn vriendin als een bijzonder mens en dat is ze nog steeds.
Iedereen heeft zijn of haar eigen herinneringen. Veel dingen die ik onthouden heb weet de ander niet meer en andersom.
Iedereen maakt van zijn of haar herinneringen een kloppend verhaal.
Een van de tuineigenaren die ik afgelopen weken heb bezocht voor Velt heeft een prachtig oud landhuis met een gracht eromheen. Hij heeft 35 jaar geleden in het verlengde van de voordeur richting de dijk een oprijlaan gemaakt omzoomd met kastanjebomen. Met het idee die brug komt nog wel een keer. De brug kwam, hij kon een oude brug krijgen tegen bezorgkosten. De brug ligt er nu zeven jaar. Het ziet eruit of het al eeuwen zo geweest is. Tijdens de open monumenten dagen komen er veel mensen kijken. Veel mensen die het huis van vroeger kennen, herkennen de brug en de oprijlaan van vroeger. Hij laat het zo.