woensdag 14 augustus 2013

rimpels

Op 4 augustus een documentaire gezien over huidveroudering. Leven is verouderen. Van de zuurstof die we inademen wordt 98-99% gebruikt voor allerlei processen in je lichaam. De 1-2% die niet gebruikt wordt, worden vrije radicalen, ze vallen DNA aan en zorgen voor veroudering. Het enige wat je hier tegen kunt doen is zo gezond mogelijk eten en niet teveel in de zon. In de documentaire geven ze vier regels; kies heldere kleuren (tomaat, paprika, pompoen) deze groenten en fruit leveren anti-oxidanten die vrije radicalen wegvangen. Eet bittere groenten(broccoli, andere koolsoorten, radijs), deze leveren glucosinolaten. Glucosinolaten komen in de huid terecht en werken als anti-oxidant en onsteking remmend. Als derde maatregel eet vette vis, dit levert omega-3 vetzuren, deze werken ontsteking remmend in de huidcellen. Tenslotte zetmeelrijke producten vermijden. Om baat te hebben van de glucosinolaten moet je er grote hoeveelheden van eten. Een pond broccoli bijvoorbeeld. Maar het helpt wel, bij een anti rimpeltest op oude huidcellen (in vitro) gingen de fibroblasten weer collageen maken. (Fibroblasten zijn collageenfabriekjes in de lederhuid) Suiker maakt oud. Dat komt omdat suiker zich hecht aan het collageen in de huid. Het collageen wordt brozer en de huid herstelt zich slecht. Mensen met een hoog glucosegehalte in het bloed worden ouder geschat. Verder is er volop onderzoek gaande naar de glycanen. Glycanen ziten overal op ons celoppervlak en werken als boodschappers. Ze zorgen voor de communicatie tussen de cellen. Als het aantal glycanen afneemt is dit nadelig voor de huid. Glycanen zorgen voor het contact tussen de twee bovenste huidlagen.(opper- en lederhuid) In het kort minder glycanen, minder communicatie, minder collageen. LÒreal doet al 20 jaar onderzoek naar glycanen en heft een crème op de markt gebracht die het aantal glycanen in de huid doet toenemen. De crème is ondanks de prijs (100 euro) een groot succes en geeft zichtbare resultaten. Het recept is geheim en nu ben ik zelf aan het puzzelen hoe ik die glycanen in mijn crème krijg. Ondertussen eet ik kilo's gekleurde en bittere groenten en fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten