dinsdag 19 maart 2013

inuline

Inuline behoort tot de fructooligosachariden. (FOS) Inuline komt vooral voor in uien, prei, knoflook, asperges, artisjok en wortels van paardenbloem, grote kliswortel, cichoreiwortel en aardperen. Gedroogde cichoreiwortel kan tot wel 80% uit inuline bestaan. Paardenbloemwortel heeft vooral in het najaar (40%) inuline. In het voorjaar soms maar 2%. We kunnen inuline niet verteren omdat we het enzym niet hebben om de bindiNgen tussen de fructose units af te breken. Inulines worden in de darmflora onder invloed van bacterieƫn afgebroken. Het zorgt voor een goede microflora in de darm,vooral bifidobacteriƫn, daarom wordt het ook tot de prebiotica gerekend. Inulines voorkomen grote schommelingen in de bloedsuikergehaltes door het verminderen en vertragen van de glucoseopname. Ze hebben ook een gunstige invloed op de vetgehaltes in het bloed. In de darm worden korte keten vetzuren gemaakt oa. butyrate, dit reduceert de aanmaak van triglyceriden in de lever. Ze remmen de groei van kankercellen met name bij colonkanker. En inulines hebben een onstekingremmend effect bij colitis ulcerosa. Inulines lossen goed op in heet water. Dus bij het koken van de groenten of de wortels overgieten met heet water voor thee, komen ze beschikbaar. Er is een nadeel; sommige mensen worden er winderig van.

1 opmerking:

  1. Wilde net iets uitzoeken over inuline in de alant (Inula helenium).
    Zo, nu ben ik lekker snel klaar ;-) want jij hebt het haarfijn opgeschreven.

    BeantwoordenVerwijderen