Ik verwonder mij en bewonder de bijzondere intelligentie van de natuur en met name de plantenwereld. Ik heb steeds meer vraagtekens bij de intelligentie van de mens. Stuitend hoe wij met natuur omgaan en naar onze hand proberen te zetten. Er zijn volkeren die in hun taal geen woord hebben voor natuur. Door een woord te hebben voor natuur maak je het tot iets wat buiten jezelf staat. Iets wat je kunt bezoeken. Als wij erkennen dat wij natuur zijn, maken we misschien andere keuzes. Dan dringt het waarschijnlijk beter tot ons door dat we door onze leefwereld en die van veel andere levende wezens te vernietigen ook onszelf vernietigen.
Wat ik nog niet wist:
Stikstof is niet alleen desastreus voor alle bovengrondse levende wezens ook in de bodem richt teveel stikstof schade aan met, zoals alle verstoringen in de natuur, gevolgen die we niet kunnen overzien.
Schimmels gaan actief op zoek naar de plant die de meeste voedingsstoffen nodig heeft en sluiten dan gunstige deals. Hoe meer stikstof en fosfor schimmels aanleveren des te meer koolstof ze terugkrijgen. Om die reden is het stikstofoverschot problematisch voor de bodemschimmels. Hoe rijker de omgeving aan stikstof, des te minder zijn de planten afhankelijk van schimmels. Dat is slecht nieuws voor de schimmels die niet meer de broodnodige stikstof ontvangen.
Schimmel netwerken zijn onmisbaar in een gezonde bodem voor uitwisseling van informatie en voedingsstoffen. Ik schaam mij als je bedenkt hoe ingenieus planten en daarmee samenhangende hofhouding de wereld opbouwen en hoe mensen alles aan het vernietigen zijn. We zouden op kousenvoeten en op onze tenen in de wereld moeten rondlopen om zo min mogelijk natuurlijke processen te verstoren.
Ik heb heel veel behoefte aan positieve signalen in deze tijd. Ik hou me vast aan de enorme belangstelling voor ecologisch moestuinieren. Velt Nijmegen-Arnhem heeft dit seizoen 60 mensen de eerste beginselen van het natuurlijke moestuinieren uitgelegd. Dat zijn 40 mensen meer dan andere jaren. Ook worden we overal gevraagd om onze bijdrage te leveren met informatie, lezingen, workshops en boeken. Aanstaande vrijdag mag ik mijn eerste lezing van dit jaar geven. De lezing gaat over geneeskracht in de tuin maar mijn belangrijkste boodschap is een ode aan de plant en hopelijk aanzetten tot verwondering.
Het is weer tijd voor de wildpluk: vol geneeskrachtige inhoudsstoffen o.a. bitterstoffen en chlorofyl
Zevenblad, zuring, daslook, moeslook, dovenetel, paardenbloem, brandnetel, meidoornblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten