Als je een voorloper bent krijg je nooit de waardering die je eigenlijk verdient. Bij het radioprogramma Vroege Vogels presenteren ze een terugkerend thema: Groene zorg. Vorige week ging het over Caring dokters en Caring Farmers die zich verenigen om een transitie te bewerkstelligen naar een duurzaam en plantaardig en gezonder voedselsysteem. Afgelopen zondag was het onderwerp Groene psychiatrie. Het belang van groen voor de geestelijke gezondheid kwam aan bod. Dit speelde zich af in Limburg. De mensen werden begeleid in een wijngaard of op een boerderij. De hulpverlener meende dat Limburg voorop liep en als eerste in Nederland dit initiatief heeft genomen.
Ik dacht meteen een Rogier Hoenders. In mijn plakboek heb ik een krantenartikel geplakt uit 2012 waarin Rogier vertelt over zijn werk als psychiater en oprichter van het centrum voor integrale psychiatrie. In de integrale psychiatrie worden complementaire geneeswijzen geïntegreerd in de psychiatrie. Dan moet je denken aan bewegen, sporten, voeding, mindfulness, yoga, massage. Maar ook EMDR, lichttherapie en sint Janskruid. Dit middel blijkt bij nogal wat patiënten even effectief als gewone antidepressiva.
Er was nogal wat verzet in die tijd tegen zijn werkwijze. Maar Rogier geloofde en gelooft in wat hij doet en ziet er ook resultaten van. Er komt ook steeds meer bewijs dat leefstijl ook in de geestelijke gezondheid een belangrijke rol speelt. De vereniging tegen kwakzalverij wijst er regelmatig op dat alternatieve middelen en therapieën niet wetenschappelijk bewezen en soms gevaarlijk zijn. Rogier vindt ook dat nader onderzoek onontbeerlijk is en dat onderzoek wordt ook gedaan op het instituut waar hij werkt. Rogier wijst er ook op dat van de reguliere behandelingen ook slechts 30 tot 40% wetenschappelijk bewijs is van de werkbaarheid. We moeten oppassen dat we niet uit enthousiasme voor wetenschappelijke bewijsvoering de patiënt uit het oog verliezen, zegt hij.
Inmiddels zoveel jaren valt de boodschap van Rogier in vruchtbaardere bodem. Rogier is een veelgevraagd spreker op congressen over integrale geneeskunde/psychiatrie. Leefstijlgeneeskunde is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. In Limburg zijn dus zeker niet de eerste en ik hoop ook niet de laatste behandelaars die mensen proberen te helpen door ze mee te nemen in het groen. Medicijnen bij ernstige psychische aandoeningen zijn zeker nodig. Maar voeding en beweging moeten een vast onderdeel zijn van de behandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten