zondag 15 maart 2015

Sint-Janskruid

Alarmerend nieuws? Mensen die medicijnen gebruiken moeten oppassen met plantaardige supplementen/medicijnen. Deze fytotherapeutische medicijnen kunnen de werking van de reguliere medicijnen beïnvloeden.
Bijzonder goed nieuws, dit betekent dat fytotherapie werkt. Eigenlijk geen nieuws dus.
Omdat er in Nederland nauwelijks dwarsverbindingen zijn tussen reguliere artsen en natuurgeneeskundigen is er weinig bekend over het samengaan tussen reguliere medicijnen en fytotherapie. Het helpt ook al niet dat de fytotherapeuten, natuurgeneeskundigen, herboristen enz ook geen dwarsverbindingen hebben.
Als er minder reguliere medicijnen gebruikt kunnen worden door het gebruik van fytotherapie, lijkt mij dat een gunstige uitkomst. In Duitsland is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat sint-janskruid ingezet wordt bij lichte(winter) depressies. In Nederland slikken een miljoen mensen anti-depressiva. Een gedeelte van deze mensen zou misschien baat kunnen hebben bij sint-janskruid.  
In het artikel worden mensen met name gewaarschuwd voor sint-janskruid en dat is ook wel terecht. Bij natuurgeneeskundigen is de interactie van sint-janskruid met reguliere medicijnen wel bekend.

De Latijnse naam is Hypericum perforatum L. Door de eeuwen heen is deze plant gebruikt als geneeskrachtig en vroeger als magisch kruid.
In de late middeleeuwen ontdekte men de antidepressieve werking. Men gebruikte de plant om de zonnige kant van het leven weer te zien in de donkere maanden van het jaar. Inmiddels weten we dat de plant foto toxische verschijnselen kan veroorzaken (bruine vlekken) bij langdurige gebruik in hoge dosis, dus lijkt het ook verstandig de plant in de winter te gebruiken. (vooral bij mensen met een lichte huid)
Ik gebruik de plant vooral om prachtige rode olie te maken als basis voor mijn huidolie. (na het smeren niet meer in de zon)
De rode kleurstof, hypericine zit vooral in de bloemetjes en is al zichtbaar door de bloemen fijn te wrijven. Deze hypericine komt vrijwel nergens anders in het plantenrijk voor en komt beschikbaar door verse knoppen en bloemen 6 weken tot 2 maanden in olie te laten staan. De afgesloten pot af en toe in de zon zetten. De olie is fantastisch bij brandwonden, zonnebrand en zenuwpijnen.
Sint-janskruidthee heb ik mijn moeder aangeraden, die uit zichzelf nogal moeite heeft de zonnige kant van het leven te zien.
Hoewel de inhoudsstof hyperforine een sleutelrol speelt bij de werking tegen lichte depressies is het totale kruid door synergie effectiever dan hyperforine en hypericine alleen.
Hyperforine belemmert de heropname van neurotransmitters waardoor er meer neurotransmitters beschikbaar blijven voor prikkeloverdracht.
Sint-janskruid werkt rustgevend en zorgt voor betere slaap doordat hypericine zorgt voor een toename van het hormoon melatonine.
Bij gebruik van sint-janskruid gaat het lichaam een of meerdere enzymen maken van het cytochroom P450 enzymsysteem. Na 2 weken gebruik is dit al meetbaar. Doordat deze  enzymen betrokken zijn bij de omzetting van veel geneeskrachtige stoffen in het lichaam kan dit tot interacties leiden met bepaalde geneesmiddelen. De omzetting van de geneesmiddelen gaat sneller.
Dit geldt o.a. voor bloedverdunners van het coumarinetype, bepaalde hartmedicijnen, epilepsiemiddelen, sommige astmamedicijnen. Ook een verminderde bescherming tegen zwangerschappen is mogelijk bij een laag gedoseerde anticonceptiepil.

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat het enige probleem met de wetenschappelijke geneeskunde is dat ze niet wetenschappelijk genoeg is. De moderne geneeskunde zal eerst dan een echte wetenschap worden als artsen en patiënten hebben leren omgaan met de krachten van lichaam en geest, die werken via de helende kracht van de natuur"
Prof. Rene Dubois (ontdekker van het eerste antibioticum 1939)  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten