maandag 30 maart 2015

If you can`t beat it, eat it

In de toekomst kijkend, zie ik dat er een grote groep mensen weer meer wilde planten gaat eten. In sommige zuidelijke landen bestaat dit nog, hoewel de wild pluk sterk achteruit gaat door de "vooruitgang". In de zuidelijke landen (vooral Kreta) bleek uit onderzoek dat een snel verslechterende gezondheid van de mensen het gevolg was van minder wild pluk.
Ik weet niet wanneer we in Nederland gestopt zijn met het eten van wilde planten. Maar uit een kookboek uit de zeventiende eeuw blijkt dat het toen nog gangbaar was om zuring, paardenbloem enz. te eten.
En als we dan weer meer uit het wild gaan eten, hebben we voorlopig genoeg aan het Japanse knoopkruid (Fallopia japonica of Polygonum cuspidatum).  In het wild groeit Fallopia j. nog volop in China, Taiwan, Japan, Korea, Rusland. In ons land dus een niet zo immigrant, die niet echt welkom is. Veel gemeentes willen de Fallopia liever kwijt en doen van alles om de plant uit te roeien.
If you can`t beat it, eat it, is wel van toepassing op deze plant.
Deze plant blijft terugkomen en zich uitbreiden ondanks herhaaldelijk plukken. Maak je geen zorgen meer over het voeden van 15 miljard mensen.
Het eten niet overdrijven want de plant bevat nogal wat oxaalzuur.
Bijzonder in Japan is de plant erg populair. De gepelde jonge scheuten worden gegeten met wat zout,
als tempura (gefrituurd in een deegje) of in een stoofpot.
Je kunt het klaarmaken als rabarber, als spinazie of in een soep.
De jonge scheuten van ongeveer 40 cm zijn het beste om te oogsten.
Ik ga het nog uitproberen. Heb van mensen gehoord die het niet lekker vonden.
Wat mij het meeste aantrekt om het te gaan eten is de gigantische hoeveelheid resveratrol in de plant.
Resveratrol is een stof die de plant maakt om schimmels te weren. Het zou het bijzondere stofje zijn dat rode wijn (hoera) zo "gezond"maakt. Resveratrol wordt op dit moment met name onderzocht omdat het een anti-aging stofje zou zijn.
In het verleden is ontdekt dat calorierestrictie helpt tegen veroudering. Calorierestrictie activeert de sirtuines. De sirtuines controleren diverse systemen in het lichaam en beïnvloeden het verouderingsproces waarschijnlijk door de activiteit van de mitochondriën (energiecentrales van de cel) te vergroten. Ook in dure crèmes wordt resveratrol verwerkt.
Ik ga op zoek naar Japans knoopkruid voor een verjongingskuur met een glas rode wijn erbij.

vrijdag 27 maart 2015

Vaste groenten

Geïnspireerd door Stephen Barstow ga ik mijn eetbare tuin compleet maken met vaste groenten.
Stephen emigreerde in de jaren 80 uit Engeland naar Noorwegen en woont daar nog. In die tijd waren er in Noorwegen nauwelijks groenten te koop en waren Stephen en zijn vrouw als vegetariërs genoodzaakt zelf groenten te gaan verbouwen.
Inmiddels heeft hij een tuin met 2000 vaste, doorlevende groenten uit de hele wereld. Het enige criterium is dat ze het Noorse klimaat in de buurt van Trondheim (18 graden vorst is daar geen uitzondering) kunnen overleven.
Hij heeft door een salade te maken van 537 verschillende planten een wereldrecord gevestigd.
De meeste van deze vaste groenten zijn afkomstig uit de natuur en groeien daar nog. Stephen is gewoon begonnen, zoals mensen vroeger ook deden, voor het gemak, wilde planten in zijn tuin te zetten.
Ik heb inmiddels ook o.a. brandnetel, paardenbloem, wilde peen, fluitekruid, daslook, look zonder look en engelwortel in mijn tuin.
Maar ga dat aanvullen met leuke spannende soorten als Hablitzia tamnoïdes-kaukasische klim spinazie; een klimplant, zeer snelle groeier, zeer winterhard en blad te gebruiken als spinazie. Crithum maritimum-zeevenkel; vaste plant behorende tot de schermbloemigen. Heeft meer doden op zijn geweten dan veel giftige planten. Deze plant groeit op langs de kust, ook op de kliffen in Engeland. De plant was in Engeland zo populair dat mensen hun leven waagden.
Peltaria alliacea-knoflook mosterd; een van de weinige kruiden die zelfs in de winter groen blijven. Al heel vroeg in het voorjaar zijn de frisse knapperige blaadjes te oogsten om aan een salade toe te voegen. Na de bloei in juni verliest de plant zijn blaadjes. Terug knippen en hij groeit weer door.
Petasitis japonicus-Japans hoefblad; de bladstelen en bloemknoppen zijn zeer geliefd in de Japans keuken.
Apium nodiflorum-groot moerasscherm, of ook wel water pastinaak;  groeit in het wild in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Engeland. 
Het lekkerst zijn de jonge stengels en blaadjes in het voorjaar.
Dit kruid is een van de 27 ingrediënten in de Toscaanse wilde kruidensoep: Minestrella een van oorsprong middeleeuwse soep voor de armen.
Deze plant groeit hard het liefst langs de vijver, want de plant wil veel water. De verse groene blaadjes zijn het hele jaar te oogsten.
Verder heb ik besteld: brave hendrik, Turkse broccoli, en de eetbare pyrrolizidinealkaloïde vrije smeerwortel.
Behalve de zeevenkel houden de meeste planten van een vochtige bodem. Dat gaat nog een uitdaging worden op mijn droge arme klapzand.

woensdag 25 maart 2015

plezier

Bij de Bruna zoek ik naar mijn verhaaltje in het aprilnummer van gezond.nu. Ik sta er in. Het verhaal is erg ingekort en even ben ik teleurgesteld dat er een belangrijk deel is weggelaten. Maar de laatste zin maakt het weer goed. "Mijn eigen plezier is nu het uitgangspunt bij alles wat ik doe".
Ik koop twee exemplaren een voor mezelf een als cadeau voor mijn moeder.
In het tijdschrift een column van Johan Bolhuis, een arts die zich specialiseerde in orthomoleculaire geneeskunde, natuurgeneeskunde en antiaging, over detoxen.
Net als ik gelooft Johan meer in "schoon" blijven dan in detoxen.
Ik kan het niet bewijzen, maar ik ben ervan overtuigd dat ik niet hoef te reinigen, want ik heb het gevoel dat ik door mijn voeding, kruidentheeën en sporten "schoon" blijf.
Ik heb ook steeds het gevoel dat ik zoveel energie heb omdat ik mijn lichaam niet belast met stoffen die energie kosten.
Nu blijkt wetenschappelijk onderzoek dit te bevestigen. Een Engelse arts, Sarah Myhill, doet indrukwekkend onderzoek bij mensen met chronische vermoeidheid. Zij ontdekte dat er bij veel vermoeide mensen sprake is van afval gekoppeld aan het DNA. Dit afval belemmert de werking van de mitochondriën en daarmee de energieproductie in de cellen.
Haar chronische vermoeidheid patiënten knappen op na chelatie, saunabezoek en een gezonder dieet.
Chelatietherapie wordt zowel in de reguliere als in de natuurgeneeskunde toegepast bij de behandeling van vergiftigingen met radioactieve elementen en zware metalen, zoals lood.
Afval en gif in je lichaam kun je niet helemaal voorkomen. Metalen raak je ook heel moeilijk weer kwijt. Via lever en nieren raak je bijvoorbeeld geen zware metalen kwijt, wel via je zweet door flink te sporten of de sauna. In de sauna kom ik nooit, maar sporten daar heb ik veel plezier in door mijn schone mitochondriën.


zondag 22 maart 2015

doen

Ik geloof in doen. Nieuwe inzichten komen vaak niet van boven af in je hoofd vallen.
Natuurlijk moet je ook een heleboel dingen in je leven niet doen.
`Ik kom je wel helpen `: hoor ik mezelf zeggen. Ik schrik een beetje van mijn reactie. Misschien wil ze dat wel niet en durft ze geen nee te zeggen. Ben ik niet te opdringerig?
Ik ben op een bijeenkomst van Velt. Het gaat over de open dagen op 6 en 7 juni. Je kunt dan je tuin open stellen voor bezoek. Hoe ga je dat aanpakken?
Elke tuinbezitter vertelt kort haar of zijn verhaal. Ik ben op mijn plek. Heerlijk al die mensen met dezelfde passie voor groen als ik, ook al legt iedereen andere accenten. In mijn dagelijkse leven kom ik die niet tegen.
De filosoof Alain de Botton heeft een boek geschreven over interieurs en geluksbeleving. Voor een tuin geldt dit ook. Verblijven in een fijne tuin voegt ook iets toe aan je geluksbeleving. Ik kan dat niet uitleggen, maar soms is het gewoon teveel, zo gelukkig voel ik me dan als ik bezig ben in mijn tuin.
Ik denk wel eens dat ik de enige ben die dit zo sterk voelt. Verbinding voelen met `tuinmensen` is de reden voor mij om lid te worden van Velt. Als er veel mensen samen zijn met een passie voel je de energie `knetteren`.
Tijdens de bijeenkomst wordt mij duidelijk dat ik dit jaar nog niet mag meedoen aan de open dagen. Mijn tuin moet eerst `gekeurd` worden door een deskundige van Velt. Ik onderdruk mijn irritatie. (ik kan heel slecht tegen regels die ik niet begrijp)
`Ik kom je wel helpen, ik ben toch vrij op 6 en 7 juni`:  roep ik als tuinjoop aangeeft dat het best lastig is om in je eentje een open dag te organiseren. Tuinjoop heeft ook een (on) kruid en eetbare tuin en heeft veel te vertellen over de geneeskracht van de planten in haar tuin.
Thuis ontdek ik dat tuinjoop een heel actieve vrouw is met een leuke website, interessante facebookpagina  en ze verkoopt zaden en kruidenthee.
Gelukkig vindt tuinjoop het een goed idee dat ik kom helpen.

Na de bijeenkomst raak ik in gesprek met een vrouw met een heel grote tuin.
Ze vraagt wat aarzelend of ik een keer in haar tuin een lezing wil komen geven over kruiden een eetbare planten. Ik denk YES DOEN!

maandag 16 maart 2015

9 miljard

We moeten 9 miljard mensen voeden in 2050 wordt vaak als argument aangehaald om  grootschalige landbouw en veeteelt en de daarbij horende vervuiling te verantwoorden.
Dat zegt de sla teler ook in de tegenlichtdocumentaire (15-3-2015 ) over de mogelijke onmisbaarheid van nieuwe voedseltechnologieën. Ik zie Afrikaanse landen voor me, waar kassen gebouwd zullen worden met nagebootst zonlicht om sla te verbouwen????
Maar moeten wij  9 miljard mensen voeden? En wie zijn dan wij?
Als met wij, de westerse wereld bedoeld wordt en de rest van de wereld ons als voorbeeld zou nemen en onze voedselgewoontes gaat overnemen, zou dat rampzalig zijn.
In de westerse wereld krijgt gemiddeld 1 op de 3 mensen kanker, er is een epidemie aan diabetespatiënten en hart- en vaatziekten.
Elk werelddeel, land, gebied, gemeenschap, familie, gezin zal op haar eigen manier en niveau een oplossing moeten gaan zoeken om een gezonde en duurzame landbouw en veeteelt mogelijk te maken. Voor elk werelddeel, land en gemeenschap zal de aanpak anders zijn.
De kok en schrijver Barber uit de tegenlichtdocumentaire zegt : "We moeten gaan verbouwen wat het land ons wil geven." Een tomaat is de hummer onder de groente (eigenlijk fruit) en zullen we minder moeten eten. Een tomaat kost veel mest, en heel veel water. We zullen groenten moeten gaan kiezen die ook goede stoffen weer aan de grond teruggeven zoals koolsoorten en klaver.
Volgens Barber is er en komt er geen voedselprobleem, de verdeling klopt niet.
Zestig procent van ons verbouwde voedsel (lees mais) gaat naar dieren. Terwijl dieren gras en kruiden horen te eten en kippen horen
wormpjes te pikken.
We moeten oplossingen zoeken die niet alleen goed zijn voor onze omgeving maar ook voor onszelf.
Meer aandacht voor voedseltechnologieën en zonlicht nabootsten kan wat mij betreft de oplossing niet zijn. Dit levert geen vitale voeding op. Een krop sla die in 30 dagen is gegroeid zonder zon en niet met de voetjes in de aarde is niets meer dan een plofsla.
Niet terug naar 100 jaar geleden maar wel zonlicht gebruiken om voedsel te produceren, dat is de uitdaging de komende 50 jaar.





zondag 15 maart 2015

Sint-Janskruid

Alarmerend nieuws? Mensen die medicijnen gebruiken moeten oppassen met plantaardige supplementen/medicijnen. Deze fytotherapeutische medicijnen kunnen de werking van de reguliere medicijnen beïnvloeden.
Bijzonder goed nieuws, dit betekent dat fytotherapie werkt. Eigenlijk geen nieuws dus.
Omdat er in Nederland nauwelijks dwarsverbindingen zijn tussen reguliere artsen en natuurgeneeskundigen is er weinig bekend over het samengaan tussen reguliere medicijnen en fytotherapie. Het helpt ook al niet dat de fytotherapeuten, natuurgeneeskundigen, herboristen enz ook geen dwarsverbindingen hebben.
Als er minder reguliere medicijnen gebruikt kunnen worden door het gebruik van fytotherapie, lijkt mij dat een gunstige uitkomst. In Duitsland is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat sint-janskruid ingezet wordt bij lichte(winter) depressies. In Nederland slikken een miljoen mensen anti-depressiva. Een gedeelte van deze mensen zou misschien baat kunnen hebben bij sint-janskruid.  
In het artikel worden mensen met name gewaarschuwd voor sint-janskruid en dat is ook wel terecht. Bij natuurgeneeskundigen is de interactie van sint-janskruid met reguliere medicijnen wel bekend.

De Latijnse naam is Hypericum perforatum L. Door de eeuwen heen is deze plant gebruikt als geneeskrachtig en vroeger als magisch kruid.
In de late middeleeuwen ontdekte men de antidepressieve werking. Men gebruikte de plant om de zonnige kant van het leven weer te zien in de donkere maanden van het jaar. Inmiddels weten we dat de plant foto toxische verschijnselen kan veroorzaken (bruine vlekken) bij langdurige gebruik in hoge dosis, dus lijkt het ook verstandig de plant in de winter te gebruiken. (vooral bij mensen met een lichte huid)
Ik gebruik de plant vooral om prachtige rode olie te maken als basis voor mijn huidolie. (na het smeren niet meer in de zon)
De rode kleurstof, hypericine zit vooral in de bloemetjes en is al zichtbaar door de bloemen fijn te wrijven. Deze hypericine komt vrijwel nergens anders in het plantenrijk voor en komt beschikbaar door verse knoppen en bloemen 6 weken tot 2 maanden in olie te laten staan. De afgesloten pot af en toe in de zon zetten. De olie is fantastisch bij brandwonden, zonnebrand en zenuwpijnen.
Sint-janskruidthee heb ik mijn moeder aangeraden, die uit zichzelf nogal moeite heeft de zonnige kant van het leven te zien.
Hoewel de inhoudsstof hyperforine een sleutelrol speelt bij de werking tegen lichte depressies is het totale kruid door synergie effectiever dan hyperforine en hypericine alleen.
Hyperforine belemmert de heropname van neurotransmitters waardoor er meer neurotransmitters beschikbaar blijven voor prikkeloverdracht.
Sint-janskruid werkt rustgevend en zorgt voor betere slaap doordat hypericine zorgt voor een toename van het hormoon melatonine.
Bij gebruik van sint-janskruid gaat het lichaam een of meerdere enzymen maken van het cytochroom P450 enzymsysteem. Na 2 weken gebruik is dit al meetbaar. Doordat deze  enzymen betrokken zijn bij de omzetting van veel geneeskrachtige stoffen in het lichaam kan dit tot interacties leiden met bepaalde geneesmiddelen. De omzetting van de geneesmiddelen gaat sneller.
Dit geldt o.a. voor bloedverdunners van het coumarinetype, bepaalde hartmedicijnen, epilepsiemiddelen, sommige astmamedicijnen. Ook een verminderde bescherming tegen zwangerschappen is mogelijk bij een laag gedoseerde anticonceptiepil.

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat het enige probleem met de wetenschappelijke geneeskunde is dat ze niet wetenschappelijk genoeg is. De moderne geneeskunde zal eerst dan een echte wetenschap worden als artsen en patiënten hebben leren omgaan met de krachten van lichaam en geest, die werken via de helende kracht van de natuur"
Prof. Rene Dubois (ontdekker van het eerste antibioticum 1939)  



donderdag 12 maart 2015

levenskracht

In juni ga ik voor een schrijfcursus een week naar Ierland. Ik ben nooit eerder in Ierland geweest, maar heb wel vaker gelezen over de mysterieuze verschijnselen die daar gebeuren.
Maarten Toonder schreef bijvoorbeeld over zijn auto, waar allerlei draden loshingen (onder de motorkap) en die de volgende ochtend weer allemaal op hun plaats zitten. Niemand kijkt daar vreemd van op. Berustend wordt dit toegeschreven aan de fairies.
Ik lees een artikel over de bijzondere ronde torens van Ierland, waarvan er nog maar enkele behouden zijn gebleven. In de omgeving van deze torens groeit het gras beter en is groener dan elders. Het zou kunnen komen doordat de torens op een berg goede grond zijn gezet. Het gesteente zorgt voor meer mineralen in de grond of  het gesteente en de vorm van de toren trekt energie aan. Het houdt me bezig. Tijdens een lezing van Hans Andeweg raak ik helemaal in de war. Hans werkt al 20 jaar met energie en trillingen. Ieder wezen heeft zijn eigen energie. Ook de bodem heeft energie en dat kun je voelen. Hans geneest natuurgebieden die slecht in hun energie zitten. Hij kan het ook op afstand door er aan te denken.
Wat me opvalt die avond, er zijn geen vragen alleen aanbidders. Ben ik de enige twijfelaar, die heel graag wat meer bewijs wil zien of voelen?  Ik stel wanhopig een aantal vragen over energie. Hans stuurt meer energie naar de energetisch verarmde bossen. Ik vraag waar deze energie dan vandaan komt, komt er dan ergens anders niet te weinig? "Volgens Hans is er oneindig veel energie en kun je gewoon energie bijmaken. Bovendien dijt het heelal uit." Ik vraag of je niet zelf heel levenskrachtig moet zijn om iets meer energie te kunnen geven? Dat was niet echt nodig.
Wat heb ik een spijt dat ik zo slecht heb opgelet bij natuurkunde op de middelbare school en niets weet over trillingen resonantie enzovoort.
We doen een aantal oefeningen. Als je, je handen naar elkaar brengt voel je op een gegeven moment een blokkade. Na een aantal keren oefenen voelde ik het ook, alsof je ergens doorheen moet duwen. Dat is de energie van je handen, die vooral in je handpalmen heel sterk is.
Ik heb het gevoel dat ik niet veel wijzer ben geworden. Wat ik heb gemist in de lezing is, wat doet deze energie, levenskracht met mij. Wat is die levenskracht uit de plant en waar blijft die levenskracht in mijn lichaam als ik de plant eet. Overleeft deze levenskracht mijn spijsverteringskanaal en bereikt de levenskracht mijn cellen of zelfs mijn DNA.
Ik weet het niet.
Of er fairies bestaan, of Hans Andeweg bossen kan genezen of de Ierse torens een bijzondere werking hebben, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik doordat ik veel biologische groenten, fruit en kruiden ben gaan eten veel meer levenskracht heb gekregen. En dat ik van slecht eten moe wordt.(zie vorige blog over bami)
En dat ik mijn kruiden zaadjes zeer aandachtig in mijn handpalm streel om ze energie mee te geven, voor ik ze ga zaaien. Met zeer goede resultaten.
Je hoeft niet alles te meten om te weten.


maandag 9 maart 2015

bami

Tijdens het hardlopen vanochtend kom ik mijn vriendin tegen die een stevige wandeling maakt. Dit gebeurt gelukkig regelmatig en is altijd erg gezellig. Ik loop met haar mee of zij loopt met mij mee.
We praten veel over voeding en gezondheid. We raken nooit uitgepraat over reisjes, uitstapjes, workshops enz. We zijn allebei erg nieuwsgierig naar wat we allemaal kunnen en zien het leven als een ontdekkingstocht. Mijn vriendin is erg inspirerend. Ik hoop dat ik dat voor haar ook ben. We zijn allebei fervente tegenstanders van de slachtoffercultuur die in Nederland wel steeds erger lijkt te worden. Niets is meer je eigen schuld mopperen we regelmatig tegen elkaar.
Op haar werk heeft ze veel voorbeelden van collega's die klagen over allerlei kwalen en ziektes, meestal veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.
Vanochtend vertelde ze over haar lange werkdag gisteren. Ze was om 7 uur s`ochtends begonnen en heeft doorgewerkt tot 11 uur s'avonds, vanwege een zieke collega.
Normaal neemt ze een gezonde maaltijd mee, maar dit gebeurde onverwachts. In het restaurant een bordje bami gehaald en opgewarmd in de magnetron. Normaal knap je op van even zitten en een hapje eten. Mijn vriendin werd na het eten heel moe en ellendig en dat gevoel bleef urenlang.
Ze was zelf helemaal verbaasd over het verschil tussen een maaltijd met vitale (biologische groenten) voeding en een bord vulling.
Maar tegen haar collega's vertelt ze dit niet. Die geloven dat toch niet.
Ik ben zeer overtuigd van de noodzaak van een vitale voeding.
Omdat ik de eetgewoonten in de 17 de eeuw onderzoek, las ik vanmorgen een artikel over de beerputten in Den Bosch. Uit deze beerputten kunnen ze veel informatie halen over het eetgedrag van 400 jaar geleden. Toen dacht wat zullen mensen over 400 jaar vinden van ons eetgedrag nu. Ons eten dat duizenden jaren min of meer hetzelfde is gebleven. Ons eten dat in de laatste 50 jaar voornamelijk uit de fabriek komt. Ons eten dat volgestopt zit met suiker, bindmiddelen, hormonen, kleurstoffen enz.
Maar je hoeft geen slachtoffer te zijn van de voedingsindustrie. Gelukkig mag je altijd nog zelf bepalen wat je koopt en eet.

maandag 2 maart 2015

Feel good market

In de winter ben ik vaak bang dat het weg is. Dat ik genezen ben van mijn tuinvirus. Dat is best een angstige gedachte, want wat moet ik dan met de rest van mijn leven?
Maar zoals alle jaren begint het in februari weer te kriebelen. Ik pak mijn doos met zaden, struin door de zaadcatalogus en maak een lijst met planten/kruiden die ik ga zaaien.
Ik heb weer een kraam gereserveerd op de Feel good market in Eindhoven op 21 juni.
Dit jaar wordt het een selectie van ongeveer 25 planten. Het grootste gedeelte zijn geneeskrachtige theekruiden voor de dagelijkse kruidenthee. Ik ga ook wilde planten zaaien om te gebruiken in een pesto, smoothie of sla.
Wilde planten kun je heel goed in de natuur zoeken, maar als je in een nogal stedelijk gebied woont met veel hondenbezitters vind ik het lastig om schone plekken te vinden. Ik ben ook voorzichtiger geworden, want ik ben al eens ziek geworden van (ik denk) honden uitwerpselen.
Als planten zelf mogen kiezen waar ze groeien zijn ze zeker sterker en hebben meer inhoudsstoffen, maar ik vind het leuk om even de tuin in te lopen voor een paar groene blaadjes en mooi eetbare bloemen.
Dus dit jaar zaai ik o.a. Chrysanthemum coronarium -gekroonde ganzenbloem, een eetbaar feest in de tuin. Blad, bloem en stengels te gebruiken in de keuken, Het heeft een lichte mosterdsmaak en heeft veel goede inhoudsstoffen. Antioxidanten, flavonoïden, carotenen en chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur en het daarvan afgeleide koffiezuur komt veel voor in kruiden en werkt als sterke antioxidant.
Cochlearia officinalis-echt lepelblad, heerlijk plantje. Smaakt als waterkers. Naast veel vitamine C heeft het plantje ook mosterdglycosiden. Dat smaakt pittig, licht bitter. Goed voor de spijsvertering.
Taraxacum officinalis sativum-paardenbloem, bijzonder waardevolle plant. Alles is eetbaar. Blad, bloem, stengel en wortel. In het voorjaar het verse blad, daarna de bloem en de stengel. Stengel kun je insnijden en in water leggen, je krijgt dan een soort krulletjes voor door de sla. In de herfst kan de wortel geoogst worden. Deze bevat dan veel inuline. Inuline wordt in onze darmen afgebroken door bacteriën en vormt een voedingsbodem in de darmen voor goede darmbacteriën .Het paardenbloemblad heeft veel bitterstoffen, dus goed voor de spijsvertering, bloedzuiverend en diuretisch. Volgens de catalogus is de geneeskrachtige werking van de gezaaide soort te vergelijken met de wilde soort.
Anthriscus sylvestris-fluitekruid, de plant waar ik bijzonder blij van wordt en er voor zorgt dat ik blij ben dat in Nederland woon.
Het jonge blad is heerlijk in een salade. De bloemknoppen zijn zacht en aromatisch, ook geschikt in een salade. De wortel is in het najaar te oogsten en te gebruiken in de soep. Het bloeiende kruid kan gedroogd worden voor een kruidenthee mengsel.
De zaden zijn geschikt om te gebruiken als keukenkruid of om te laten kiemen.
Het kruid heeft een gunstige werking op de spijsvertering.
Als je fluitenkruid in de natuur wil plukken moet je heel goed uitkijken. Er zijn giftige planten met dezelfde bloeiwijze en bladvorm. Aan de stengel kun je het verschil zien, maar bij twijfel niet eten.
In een volgende blog meer o.a. over de wilde wortel (foto).