Uit China krijg ik een potje szechuanpeper. Ik verwerk de fijngemalen korrels in een bietensalade.
De smaak is heel apart, erg lekker vind ik. Maar het is niet zozeer pittig, maar meer prikkelend in de mond. Het doet me denken aan het ABC kruid (spilanthes of botoxkruid).
Blijkt szechuanpeper geen peper te zijn. De "peperkorrels"zijn gedroogde schillen van kleine vruchtjes van een aantal soorten van het geslacht Zanthoxylum (wijnruit familie).
In dit geval waarschijnlijk Zanthoxylum piperatum.
Het kruid heeft een lichte citroensmaak en een licht verdovend, tintelend effect op de tong.
Dit verdovende effect komt door de alkamides.
Alkamides komen in een aantal geneeskrachtige kruiden voor : Echinacea, Spilanthes , Zanthoxylum en een aantal peper plantjes.
Alkamides verbeteren o.a. het immuunsysteem en zijn ontsteking werend.
De beste bereidingswijze van de "peperkorrels" is eerst in een droge koekenpan roosteren en daarna in een vijzel fijnwrijven. Heerlijk.
Wel even meebakken in olie/vet of mengen in een vinaigrette, zodat de alkamides in je lichaam hun werk kunnen doen.
Alkamides zijn oplosbaar in vet en alcohol.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten