dinsdag 31 december 2013

kookvocht

 De meeste groenten worden in de wok klaar gemaakt. Een enkele groente kook ik en dan drink ik het kookvocht op. Mijn moeder doet dit al haar hele leven, is 84 en super fit. Ze wist wel dat er belangrijke stoffen in het kookvocht zaten, maar niet wat. Waarschijnlijk drinkt ze haar hele leven al salvestrolen. Engelse onderzoekers hebben inmiddels zo'n 20 verschillende stoffen in planten, fruit en kruiden ontdekt die de celdood van kankercellen bevorderen. De onderzoekers hebben deze stoffen salvestrolen genoemd, maar willen nog niet publiceren om welke stoffen het precies gaat.
De veelal bittere en/of scherpe salvestrolen behoren tot de fytoalexinen, de afweerstoffen van de plant.
Veel medicinale kruiden hebben ook een hoog gehalte aan salvestrolen en via het drinken van kruidenthee krijg je deze ook binnen.
Kruiden met een hoog gehalte aan salvestrolen zijn o.a. salie, rozemarijn, weegbree, paardenbloem, rozenbottel, kamille, citroenverbena, agrimonie, tijm en munt. Er zijn er vast nog veel meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten