Vorige week een keer bij DWDD mogen een aantal mensen een woord noemen wat uit het woordenboek mag. Een hoogleraar geneeskunde noemt het woord complementaire geneeskunde. Het woord complementaire geneeskunde mag wat hem betreft uit het woordenboek, want dat is gewoon kwakzalverij.
Toch vreemd dat je in Amerika kwakzalverij kunt studeren. In Amerika zijn al zo'n 40 universiteiten waar je complementaire- of integrale geneeskunde kunt studeren en waar onderzoek gedaan wordt naar de werkzaamheid van een combinatie van reguliere geneeskunde en de zogenaamde alternatieve geneeskunde (o.a.fytotherapie, orthomoleculair, homeopathie, acupunctuur,voetreflex) Ook in Duitsland zijn er universiteiten die deze studie aanbieden.
Geen enkele goede "alternatieve" genezer zal de noodzaak en het belang van de reguliere geneeskunde ontkennen. Het zou in het belang van de patiënt zijn als de reguliere geneeskunde het belang ging inzien van de werkwijze van zogenaamde alternatieve therapieën.
Het argument van de reguliere geneeskunde is vaak dat het niet onderzocht is. Dat is ook het probleem. Een onderzoek kost veel geld. Het onderzoek naar reguliere medicijnen wordt door de farmaceutische industrie betaald. Het onderzoek naar bijvoorbeeld de werkzaamheid van Salvia officinalis bij de ziekte van Alzheimer, (waar goede aanwijzingen voor zijn, maar de onderzoeksgroep was te klein) ligt stil omdat er geen geld is.
De belangstelling van mensen voor natuurlijke middelen, supplementen, gezond eten is groot en zal niet minder worden.
Juist als je zorgt voor goede opleidingen in de alternatieve geneeskunde voorkom je dat mensen hun toevlucht nemen tot kwakzalvers.
Ik hoop heel erg dat er in Nederland nog een studie integrale geneeskunde komt. Dan ben ik de eerste student!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten