zaterdag 29 mei 2021

ingrijpen

In AustraliĆ« is een muizenplaag hoor ik op de radio. Als oplossing gaan de muizen massaal vergiftigd worden. Als ik de overheid was, ging ik massaal bomen planten. En de muizenplaag, voor zover mogelijk accepteren. Er zijn duidelijk te weinig roofvogels, de roofvogels die er nog zijn gaan ook dood van het eten van vergiftigde muizen. Hierdoor komt een muizenplaag steeds terug en los je het probleem niet op. Sterker nog het wordt elk keer erger.  In Nederland is er ook regelmatig een muizenplaag. De oplossing is dan de weilanden onder water zetten in plaats van bomen te planten langs en in de weilanden. Je moet eerst een plaag hebben om de dieren te lokken die deze plaag helpen oplossen. We grijpen teveel in in de natuur bij problemen in plaats van te kijken hoe we een evenwicht kunnen herstellen. Met het voorbeeld van Wouter van voedselbos Ketelbroek in mijn hoofd heb ik handenwringend mijn woelmuizenplaag geaccepteerd. Een seizoen geploeterd in de moestuin en geen bieten, geen zoete aardappel en bijna geen pastinaak, knolselderij en koolrabi. Het jaar erna geen vraatschade meer aan de groenten. Zou het echt gewerkt hebben of was het een slecht woelmuizen jaar. Dit jaar de ontknoping. Kleine ingrepen in de natuur kunnen desastreuze gevolgen hebben. Daar zijn veel voorbeelden van en toch kunnen we het niet laten. In een poging om de aarde minder te laten opwarmen zijn er wetenschappers die het briljante plan hebben bedacht om deeltjes de stratosfeer in te spuiten die het zonlicht gaan weerkaatsen. Help. Zeker nog nooit van UV stralen gehoord die zorgen voor de groei van planten en de aanmaak van vitamine D en vast nog veel meer bekende en onbekende effecten. Als dit onzalige plan ooit werkelijkheid wordt hoop ik dat er een milieuorganisatie is die dit voor het gerecht gooit en dat er een rechter is die wel om het welzijn van mensen geeft. 



zondag 9 mei 2021

smaak

In de tuin staan twee gigantische engelwortelplanten, helemaal vol met knoppen en bloemen. In een poging een plant nog een jaar of twee te behouden heb ik de knoppen afgeknipt. De knoppen zijn in de keuken terecht gekomen om iets lekkers mee te maken. De engelwortel heeft een bijzonder smaak, tikje geparfumeerd zou ik willen zeggen. Na een aantal keren soep gemaakt te hebben met engelwortel heb ik het goede recept. De engelwortel verdraagt naast de gebruikelijke soep ingrediƫnten als een uitje en een boiullonblokje veel milde zoete kerrie, een zoete aardappel, 1 appel en nog wat groen. (mosterdspinazie, erbette, snijbiet, zuring, paardenbloem) Lekker soepje. Dit verzoent me met het afknippen van die prachtige knoppen.

Gezondheid?

Een deskundige op TV. We moeten zo hard mogelijk werken aan onze gezondheid. De volgende zin is, dus zo snel mogelijk vaccineren. Er komt een vroegere goede kennis op bezoek. "Jullie zijn zeker ook al gevaccineerd"? De kennis heeft stad en land afgebeld om aan de beurt te komen en ik doe vrijwillig afstand van mijn prik. Wordt dit een pijnlijk gesprek? Het laatste wat ik wil is ruzie over Corona. Ik respecteer de mening van andere mensen. Als mensen zich kwetsbaar voelen en of zijn, is het ook verstandig om een prik te halen. Mijn vriend wil heel graag weer op reis. Dus begrijp ik dat hij overweegt zich te laten vaccineren. Ik leg uit dat ik geen virusontkenner ben, maar dat ik ook grote twijfels heb over het nut van het vaccineren van gezonde mensen met een goede weerstand. Ik heb twijfels over het nut van vaccineren nu we nog niet weten hoeveel varianten we nog krijgen, hoe lang een vaccin werkzaam blijft, of je minder besmettelijk bent als je gevaccineerd bent.  Ik leg rustig aan de oude kennis uit waarom ik van mening ben dat ik door mijn leefwijze zeer bewust en zorgvuldig bezig ben met mijn gezondheid en immuunsysteem. En dat ik me zorgen maak dat ik mijn zorgvuldig opgebouwde weerstand in de war schop door een vaccinatie. Maar dat ik er ook rekening mee hou dat ik helemaal fout zit. En dat ik mijn mening moet herzien. Ik wacht het nog even af. De goede kennis begrijpt mijn twijfels. Ze heeft totaal geen twijfels en kent ook niemand met twijfels. Ze dacht dat alleen van die viruswaanzinclub mensen zich niet willen laten vaccineren. Ik ken veel meer mensen die heel bewust met hun gezondheid bezig zijn die zeer grote twijfels hebben over vaccineren. Hoewel er voortdurend gezegd wordt dat er geen vaccinatieplicht zal komen, ben ik bang dat we op een gegeven moment toch geen andere keus meer hebben. De tijd zal het leren. 



De tulp; een van de lekkerste eetbare bloemen die er zijn.


De "preitjes" zijn lisdodden uit de vijver. Een heerlijke groente en zo voorkom je ook dat je er teveel krijgt. 


donderdag 6 mei 2021

Lentegroen

Een paar dagen geleden heb ik tomaten uitgeplant in de kas. Onder andere Berner rose,
Coeur de boeuf, gardners delight, Black Prince, cerise, een oranje tomaat.
Flink natgemaakt, beetje koemest en lekker dik toegedekt met vers grasmaaisel. Ik heb het idee dat ze het naar de zin hebben. Ze lijken al gegroeid. Het vers gemaaide gras in de kas ruikt zo heerlijk. Sowieso is mijn kas op dit moment mijn favoriete plek in de achtertuin. Radiootje zachtjes aan en verspenen. Ondanks dat het feest in de groentetuin nog moet beginnen is er al veel te plukken om te eten. Daslook, look zonder look, mosterdspinazie, zeebiet, erbette, rapunzel, zuringsoorten, snijbiet, engelwortel en vandaag heb ik lisdodde geoogst in de vijver. Een bijzonder lekkere groente die, blijkt uit onderzoek al 30.000 jaar gelden gegeten werd. Het eetbare gedeelte zit onder het water en kun je makkelijk lostrekken. Ik heb een gedeelte van de lisdodde in de oven geroosterd, samen met rode kool en appeltjes. Een ander gedeelte is ten prooi gevallen aan een experiment. Ik heb de lisdodde in een pot gestopt met paardenbloemknoppen en overgoten met zout water. Nu moet de pot 10 tot 15 dagen fermenteren. In de keuken laten staan en regelmatig de deksel open om gas te laten ontsnappen. Daarna in de koelkast nog een paar weken laten staan voor je het opeet. 


Het dilemma van de engelwortel; de bloemen zijn prachtig maar als je de plant in bloei laat komen sterft ze. Knip je de bloemen er uit blijft de plant leven. Je kunt de bloemen wel eten. Gestoofd in boter met gember en knoflook?