In het najaar van 2016 liep ik achter Wouter van Eck in zijn voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Ik was totaal betoverd. Ik liep strak achter Wouter en keek de woorden uit zijn mond Ik was een jaar geleden begonnen aan mijn eetbare Achtertuin en net als Wouter op een uitgeputte maisakker. Met open mond liep ik in het, op dat moment, 6 jaar oude weelderig groeiende voedselbos en dacht wat doe ik verkeerd. Dat werd me in de loop van de rondleiding en in diverse studie weekenden duidelijk. Mijn grond was totaal uitgeput en moest gevoed worden. Ik werd vooral gevoed door de enorme aantallen eetbare bomen, struiken en planten die ik nog niet kende. Ik ben in Randwijk direct aan de slag gegaan met pionierplanten en bomen en worstelde met de vraag: wil ik wel een voedselbos? Volgens Wouter hoef je niets te doen in een voedselbos en kun je je hangmat ophangen en gaan liggen. Maar ik doe niets liever dan de hele dag keihard in de tuin werken, ik wil een groententuin en theeplanten voor mijn kruidenthee. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een mengvorm geïnspireeerd op en met veel voedselbos bomen, struiken en planten.
Fantastisch dat het voedselbos idee aanslaat en dat zoveel mensen hierdoor geïnspireerd worden ook stukken grond om te vormen. Maar wat gaan we met de producten die de voedselbossen leveren doen? Je hoeft er natuurlijk niets mee te doen. Voedselbossen zijn sowieso goed voor de biodiversiteit en bodem. Maar het zou voor onze gezondheid een goede toevoeging zijn om te struinen in de voedselbossen en een mandje met bessen, bladeren en noten te vullen. In het bos zijn is al helend maar de voedselbosplanten kunnen helende stoffen aanvullen die totaal in onze voeding ontbreken. We leiden massaal aan gebreksziekten zonder het te weten. In onze voeding ontbreken de secundaire (geneeskrachtige) inhoudsstoffen, die we vroeger gewoon met onze voeding binnen kregen en waar geen aanbevolen hoeveelheden voor zijn. Stoffen die planten maken om zichzelf staande te houden, elkaar te helpen en waar voedselbosplanten natuurlijk vol mee zitten.
Tot nu toe zijn het vooral de koks van bijzondere restaurants die bijzondere gerechten maken van producten uit het voedselbos. Dat is inspirerend maar niet betaalbaar voor iedereen. Bovendien denk ik dat we zelf aan de slag moeten. Alle planten in een voedselbos zijn eetbaar. Waarom zouden we ze moeten eten en wat doen we ermee?
In groepen van drie organiseer ik een workshop bij mij thuis.
Vorm een groep van drie en stuur een bericht via mijn blog of messenger dan spreken we wat af.
(20 euro pp voor een dagdeel)
Mag ik een kleine aanvulling geven? De goede voedingstoestand schuilt niet alleen in het concept voedselbos. Het wordt vooral ook bepaald door het gegeven of de plant een oorspronkelijke plant (niet veredeld) of een gecultiveerde, veredelde soort betreft. Vergelijk bijvoorbeeld de hoeveelheid fytonutriënten maar eens van oude, oorspronkelijke appelrassen en de tegenwoordige 'moderne' op suikers doorgekweekte appel maar eens met elkaar. Een moderne appel produceert ook in een voedselbosomgeving geen significant hoger fytonutriënten gehalte, eenvoudig omdat die stoffen in de veredeling zijn geëlimineerd.
BeantwoordenVerwijderenZeker, helemaal eens Marion
BeantwoordenVerwijderenAls je nog eens zo'n workshop organiseer dan hou ik mij aanbevolen!
BeantwoordenVerwijderenHoi Erika, als je me een mail stuurt heb ik je emailadres en kan ik je een bericht sturen als ik iets organiseer. Of als er een plaats vrij is. paulavanlingen@gmail.com
Verwijderen