Ik bedenk hoe ik alles, behalve de namen van planten, wat ik ooit leerde over tuinieren snoeien enz overboord gegooid heb en opnieuw ben begonnen met leren en vooral ontdekken wat ik wil, wat wel werkt en wat iets toevoegt aan de biodiversiteit.
Het uitgangspunt bij mijn tuin nu, was en is de uitgeputte aarde vruchtbaar maken en een biodiverse compensatie tuin maken voor de verarmde omgeving. Met tegelijkertijd de functie van eetbare tuin, niet alleen voor dieren ook voor mij.
Hoewel ik vaak gedacht heb dat wij mensen vooral het probleem zijn met onze vervuilende en vernietigende manier van leven, zijn wij tegelijkertijd de oplossing. Verwaarlozing brengt de natuur niet terug, denk ik. Het is te laat om niets te doen. Onze ingrepen in de omgeving zijn te massaal en te heftig. Wij moeten de tuiniers van de aarde zijn. Ook discussies over inheems en uitheems en wat hier thuis hoort of niet brengen ons niet veel verder. Dat levert enorme discussies op en geen van de deskundigen zijn het met elkaar eens.
Tijdens een paddenpoel workshop gaan we kijken bij een poel. De bewoner vertelt over de aanleg en het onderhoud. Op een vraag van een van de deelnemers over reeën zegt de bewoner dat er geen reeën in het gebied mogen komen. Want reeën horen oorspronkelijk niet thuis in dit gebied. Mijn opmerking dat wij mensen vooral de soort zijn die hier niet thuis horen wordt niet begrepen. Wij zijn de baas en kunnen tenslotte doen wat we willen.
Hoe moet het wel?
Het levert mij vaak gepieker en hoofdbrekens op wat wel of niet in de tuin past. In de plantenkeuze kun je veel verschil maken voor gevleugelde vriendjes. Ook onderhoud of liever gezegd geen onderhoud levert een bijdrage. Het lange gras zit vol krekels en andere beestjes en op dit moment gaan de kikkertjes op pad op zoek naar andere vijvers/sloten.
Wat onkruid betreft zoek ik naar een evenwicht tussen accepteren en ingrijpen. Vandaag zag ik nog een bloeiende paardenbloem met twee bijen erop. Distels heb ik geprobeerd, maar ik loop graag op blote voeten in de tuin. Dat gaat niet samen.
Ik zet mijn stukje aarde naar mijn hand, steeds met de zorg voor de natuur in mijn achterhoofd.
Ik zaai, plant, wied, snoei, kijk, werk en bewonder.
Ik zaai, plant, wied, snoei, kijk, werk en bewonder.
BeantwoordenVerwijderenWat ben ik blij dat ik je gevonden heb Paula...........
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie reactie..
BeantwoordenVerwijderen