woensdag 3 juni 2020

veerkracht

Artsen in Nijmegen hebben een relatie ontdekt tussen vitamine K en Corona patiënten. Hoe lager de vitamine K status in het bloed, des te zieker de mensen. Veel deskundigen reageren tamelijk schamper op dit onderzoek en halen het voorbeeld van de Groningse dokter aan die met het advies kwam om resveratrol te slikken. In plaats van het goed te onderzoeken doet men het af met "gewoon beetje gezond eten" dan komt het wel goed. Maar ons gewone gezonde eten is niet meer zo gezond. Vitamine K1 krijgen we vooral binnen door groene blad groenten, vooral boerenkool levert veel vitamine K. Het zou kunnen dat er een tekort aan vitamine K ontstaat doordat de gangbare groenten steeds minder belangrijke nutriënten bevatten. De bodems waarin de planten groeien zijn uitgeput, te weinig zink is al bekend. De groenten groeien harder door kunstmest en te veel CO2, dat gaat ten koste van essentiële nutriënten. In plaats van de bodem te voeden, worden de planten gevoed met 3 stoffen, namelijk N stikstof, P fosfor en K kalium. Mest mag niet meer uitgereden worden en verdwijnt diep in de bodem, 
In 2018 is er een onderzoek uitgevoerd met kippen. De kippen werden in twee groepen verdeeld, de ene groep kreeg biologische voeding, de tweede groep kreeg gangbare voeding. Na een bepaalde periode werden de kippen besmet met een virus. De kippen met gangbare voeding waren harder gegroeid. De kippen met biologische voeding hadden een beter immuunsysteem. Ze werden minder ziek, hadden duidelijk een actieve immuunreactie, herstelden sneller en gingen sneller weer groeien.
Er werd geadviseed aan de gezondheidsraad om dit onderzoek voort te zetten, eerst bij varkens, daarna bij mensen. Om nu voor eens en altijd eens duidelijk te krijgen of mensen gezonder worden van biologische voeding. De gezondheidsraad reageerde negatief en beweerde dat toch al bekend is dat menu keuze belangrijker is dan of men biologisch of niet biologisch eet. Dat is appels met peren vergelijken. Natuurlijk is het beter om gangbare groenten te eten in plaats van naar mc Donalds te gaan. Jammer dat er nooit onderzoek gedaan is maar ik ben toch wel overtuigd van het belang van biologische voeding. In mijn tuin krijg ik elke dag les. Ik worstel al 5 jaar met een uitgeputte bodem. Op sommige plaatsen is de bodem al prachtig los en met veel pieren. Op andere plaatsen is de bodem net als bijna alle bodems van gangbare tuinbouw bedrijven zo dood als een pier. Dat groenten die gegroeid zijn in een levende, veerkrachtige aarde met een gezond microbioom gezonder zijn vind ik zo logisch. Wij moeten ook onze bodem, onze potgrond voeden met biologische groenten voor een veerkrachtig systeem. Een veerkrachtig systeem dat zich kan verweren tegen virussen. Ik ben bang dat als wij niet drastisch onze levenswijze veranderen, wij dit virus nooit meer kwijt raken. En als dit virus weg is komt er een volgende. Ik denk dat teveel mensen op de overheid vertrouwen, die melden dat er volop gewerkt wordt aan een vaccin. Dat is vast waar, maar wat ze er niet bij vertellen is dat dit virus waarschijnlijk sneller muteert dan dat er een vaccin ontwikkelt kan worden. Dus de beste kans die we hebben is zorgen dat je veerkrachtig bent en je aan de regels van afstand houden voorlopig.

Mijn tuin heeft wel enorm geprofiteerd van alle tijd die ik heb dit voorjaar. En ik geniet.






                                   



Geen opmerkingen:

Een reactie posten