Ik ben al siertuin lesgever bij Velt. Voor mij houdt dat in mijn kennis delen over de eetbare siertuin, eetbare wilde planten en kruiden.
Omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen uit te proberen heb ik me opgegeven als lesgever voeding.
Ik heb theorie examen gedaan en gehaald. Een praktijk examen moest ik zelf organiseren. Het moest een soort kookworkshop worden en een van de bestuursleden van Velt Nijmegen komt het beoordelen.
Ik heb een datum geprikt (29 september, vandaag dus) en de naam gekozen. Koken met (on)kruid is de titel van de workshop. De workshop was na een paar dagen volgeboekt en er staan 4 mensen op de wachtlijst.
Ik ben al weken bezig met workshop, recepten zoeken, uitproberen. De hele workshop afspelen in mijn hoofd. Gaat dit recept wel werken, is dat wel haalbaar. Jan, mijn partner, is op vakantie gegaan. Hij was wel van plan om nog een paar dagen weg te gaan , maar mijn lichtelijk obsessieve gedrag heeft de knoop snel doorgehakt. Hij klaagde dat ik niet luister, dat ik kortaf ben enz. Eerlijk gezegd was ik blij dat hij weg was. Dan kan ik me vol concentreren op de workshop. Wat heb ik genoten. Zowel van de voorbereiding als van de ochtend zelf.
En ik heb waarschijnlijk het meeste geleerd van allemaal. Ik ben rozenbottels gaan plukken voor de rozenbottelmosterd (heerlijk), ik heb meidoornbessen geplukt voor de meidoorn/vlierbessensaus, (lekker) Ik heb brandnetelchips gemaakt (aanrader). Bovendien heb ik me verdiept in zaden. Teunisbloemzaad is vrij makkelijk te oogsten en te gebruiken als maanzaad, misschien nog wel gezonder dan maanzaad. De zaden van de wilde wortel zijn ook erg lekker en te gebruiken om bijvoorbeeld azijn op smaak te maken. De zaden van spring balsemien zijn ook erg lekker en te verwerken in allerlei gerechten. Ik heb venuselixer gemaakt, dat is appelazijn met appelschijfjes, sleedoornbessen, o.i.kers bloem en zaad, divers groen, ginkgoblad, weegbree, rozemarijn, sumac, mosterdzaad en ........Zeven na 6 weken.
Ik heb ook ontdekt dat zelf appelazijn maken, super makkelijk is. Appels in stukjes snijden in een grote pot, water bijvoegen zodat appeltjes onderstaan. Na een paar dagen gaat het gisten en daarna wordt het zuur. Met die appelazijn kun je weer variƫren met allerei bessen en zaden die op dit moment in overvloed zijn.
Er is maar een nadeel. Hoe meer ik weet, des te meer werk ik heb. Want je vindt het al snel jammer om iets niet te gebruiken wat in overvloed voor je neus hangt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten