Vrijdag 30 oktober stonden we met Velt op een markt bij de lingeboerderij in Hemmen. Omdat ik het leuk vind mensen te laten proeven van wilde planten heb ik een pesto gemaakt van o.a. paardenbloem blad en wortel, brandnetel, look zonder look, weegbree, gemalen zonnebloem- en pompoenpitten, olijfolie, knoflook en een avocado.
Hoewel de pesto een beetje bitter is vindt bijna iedereen de pesto lekker. Dat had ik niet verwacht.
Mensen zijn namelijk niet meer gewend aan bittere smaken.
Ik heb al eerder een blog geschreven ((23 januari 2012) over een zorgelijke ontwikkeling in onze voeding, namelijk het verdwijnen van de bittere stoffen uit onze groenten en fruit.
Vanavond bijvoorbeeld spruitjes gegeten, ik mis die bittere spruitjessmaak. Deze maand een groot artikel in Newscientist over bitter is beter.
Bittere stoffen in onze groenten en fruit worden in de plant gemaakt om zichzelf te kunnen verdedigen tegen aanvallers en ziekten
Deze bittere fytonutriënten zijn een natuurlijke vorm van pesticiden. Er zijn inmiddels duizenden van deze stofjes geïdentificeerd. In hoge doseringen zijn fytonutriënten giftig, maar er zijn steeds meer bewijzen dat ze een scala aan gezondheidseffecten hebben. Dat deze min of meer bittere stoffen essentieel zijn om gezond te blijven. Bitterstoffen zijn ontstekingremmend, zorgen voor aanmaak van goede darmbacteriën, zijn kankerremmend en regelen bovendien onze voedselinname.
Helaas kun je in de winkel niet de keuze maken voor wel of geen bittere groenten. Bittere groenten verdwijnen door kruisingen en aanpassen van de groei omgeving.
De enige manier om voldoende bitterstoffen binnen te krijgen is je voeding aanvullen met wilde planten als paardenbloem en brandnetel en zelf groenten gaan kweken. Je zult moeten zoeken naar oude nog niet "verbeterde"rassen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten