dinsdag 25 juni 2013

eetbaar

Bij de vorige blog een prachtige foto van blaassilene-Silene vulgaris. (foto J.Prins) Tot mijn grote verassing is het blad van de blaassilene erg lekker. Ik bereid mij voor op het begeleiden van een kruiden/wilde planten wandeling in de natuurtuinen van het jekerdal in Maastricht. Het zijn prachtige tuinen vol met wilde planten. Een goed voorbeeld van en pleidooi voor het toepassen van wilde planten in de eigen tuin. Van de 60 planten die ik in anderhalf uur noteer zijn er 3 giftig. Dat is de heggerank-Bryonia dioica, een plant uit de komkommerfamilie, dolle kervel en jacobskruiskruid. Let op met dolle kervel, wordt nog al eens verwisseld met fluitekruid. Dolle kervel heeft een donkere steel. Ik neem geen risico en gebruik ook geen fluitekruid. Twee planten werden vroeger gebruikt als geneeskrachtige plant maar worden nu inwendig afgeraden vanwege pyrrolizidine-alkaloïden(lever beschadigend). Dat zijn Echium vulgare-slangekruid en Eupatorium cannabium L.-koninginnekruid. Ook wel leverkruid genoemd. Werd vroeger gebruikt als leverkruid. Tegenwoordig kiest men liever voor mariadistel en/of paardenbloem. De overige 56 planten zijn eetbaar. Dat wil zeggen ze zijn niet giftig. Veel wilde planten hebben ruw blad en zijn min of meer bitter. We krijgen met onze voeding te weinig bitterstoffen binnen. Elke dag wat wilde planten eten is een bittere noodzaak. Tijdens de wandeling proeven we veel. Veel planten heb ik al eens geproefd, zoals teunisbloem-bloem en knop, toortsbloemen, agrimonie, madeliefje, kleefkruid. Sommige blaadjes zijn zo bitter dat ik ze uitspuug. Dus hoe leuk is het als er tot mijn verassing een aantal planten tussen zitten die lekker zijn, zoals silene vulgaris en hokjespeul. Leuk eten uit de natuur, maar wel zeker weten of je goede plant hebt.

maandag 24 juni 2013

zekerheid?

Zondag 23 juni kruidenmarkt op de herboristenopleiding `de sprenk`in de Mortel. Een oud-herboriste van `de sprenk`staat in een kraam en verkoopt zaadjes uit haar eigen kruiden/wilde planten tuin. Ik zoek tussen de zaadjes. Ben op zoek naar zaad van de hokjespeul. Dat heeft ze niet. Het gesprek komt op onze opleidingen. Ik heb de herboristenopleiding gedaan in Maastricht. We hebben het over het verschil in opleiding. In Maastricht worden kruiden wetenschappelijk benaderd. De kruiden worden besproken vanuit de wetenschappelijk onderzochte inhoudsstoffen. Mijn gesprekspartner is meer geïnteresseerd in de signatuurleer. Het uiterlijk van het kruid geeft aan waar het goed voor is. Ik zeg dat ik de wetenschappelijke kant interessanter vindt. Zegt ze: Ach ja dat geeft jou houvast. Ik ben even sprakeloos en beeindig het gesprek met dat ieder haar eigen weg moet gaan. Ik denk na over haar opmerking. Zoek ik houvast in de wetenschappelijke benadering? Nee, ik wil gewoon geen onzin vertellen. Ik wil de kruidengeneeskunde serieus nemen. Als ik een kruidenwandeling doe vertel ik ook oude volks `wijs`heden en heksenverhalen, maar de basis is datgene wat onderzocht is. Ik wil er graag aan meewerken dat een herborist een serieus beroep wordt en geen hocus-pocus.

dinsdag 11 juni 2013

eieren

In een bijlage bij het financieel dagblad over de toekomst van de gezondheidszorg lees ik over Newtricious. Newtricious is een bedrijf, opgericht in 2006 met als doel innovaties in voeding te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan een beter en gezonder leven van mensen. Het bedrijf ontwikkelt producten op basis van natuurlijke ingrediënten afkomstig uit o.a. eieren. Newtricous ontwikkelt een drankje en een poeder gemaakt van eieren met een verhoogd gehalte aan carotenoïden (luteïne en zeaxanthine) en omega 3 vetzuren ter preventie en behandeling van maculadegeneratie. LMD-leeftijdsgebonden macula degeneratie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in onze westerse wereld. Bij LMD onstaat een blinde vlek in het gezichtsveld. De gele vlek (is de macula) van het oog gaat slechter functioneren. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn een belangrijk onderdeel van de gele vlek. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat voeding een belangrijke rol speelt in de preventie van LMD. Luteïne is een geelkleurig pigment dat voorkomt in eieren, groene bladgroenten, broccoli, wortelen, pompoen, citrusfruit. Paardenbloem is ook een grote bron van luteïne. Luteïne is vet oplosbaar, dus vetten zijn nodig om luteïne te kunnen opnemen in het lichaam. (groenten wokken in olie dus)De luteïne in ei wordt goed opgenomen, dit zit aan vet gebonden. Goed dat er een bedrijf is dat onderzoek doet naar het verband tussen voeding en bepaalde ziekten. Voor ernstige gevallen is het goed dat er een drankje komt. Het beste is de oogziekte proberen te voorkomen door meer groenten, fruit en eieren te eten. Jammer dat veel mensen nog steeds denken dat eieren niet gezond zijn. Het wordt tijd dat de oude slogan weer terugkomt: een ei hoort erbij!

zondag 2 juni 2013

recessie

De initiatiefgroep hof van Mariënhage vond mijn ontwerptekening heel mooi. Sterker nog , ze waren zwaar onder de indruk. Heel fijn, maar het belangrijkste is dat de gemeente over stag gaat. We zijn met 8 heel enthousiaste mensen, het zou leuk zijn als we de tuin ook echt kunnen gaan aanleggen. Ik denk dat de jongste 25 jaar en de oudste waarschijnlijk bijna 60. De twee jongste worden in hun keuzes duidelijk beïnvloed door de recessie. Ze kunnen geen baan vinden naar hun zin, dus gaan ze op zoek naar iets anders. Een van de twee jongsten denkt erover iets met horeca te gaan doen in een van de beschikbare gebouwen. Ik zie overeenkomsten met de vorige recessie toe ik van school kwam en ook geen werk kon vinden. Dit was rond de jaren 80 in de vorige eeuw. Ja, ik ben van de zogenaamde verloren generatie. Ik ben een biologisch, ecologisch restaurant begonnen met 4 andere vrouwen. Het restaurant was een groot succes, dat bestond nog niet. Ons uitgangspunt was, we willen een restaurant waar we zelf graag zouden willen eten. Dat wilden meer mensen blijkbaar. Dit heeft mij versterkt in het idee dat je altijd van jezelf uit moet gaan. Hoewel het restaurant in eerste instantie heel goed draaide, waren toen de meeste mensen helemaal niet geïnteresseerd in onze uitgangspunten, biologische groenten, scharrelvlees, buurtwinkeltjes. Ze vonden het eten gewoon lekker en goedkoop. Je zou kunnen zeggen dat biologisch eten vooral belangrijk was voor een kleine groep gestudeerde mensen. Toen ik in Brabant ging wonen werd het heel lastig om nog biologisch te eten, het was gewoon niet verkrijgbaar. Wat er nu gebeurt op biologisch eten enz. is veel breder dan in de jaren 80. De groep is groter en het zijn niet alleen jongeren, het wordt breder gedragen en zal niet zo snel meer weg zakken. Ik ben ervan overtuigd dat deze beweging groter zal worden. Ik zie nog een overeenkomst met de jaren 80; jonge mensen worden creatief in tijden van recessie. Ik weet niet of het een nadeel is, maar als je na je opleiding een andere weg inslaat kom je niet makkelijk meer terug op wat in eerste instantie je hoofdpad was.