zondag 22 april 2012

tuinjournaal?

Het gaat weinig over de tuin de laatste tijd. Ik ben een mooi weer tuinier. Wandelen in de regen vind ik heerlijk. Maar als ik in de tuin werk wil ik niet onderbroken worden door een bui. Ik ben voor de herboristen opleiding mijn eindwerk aan het schrijven, dus zit ik veel achter mijn labtop. Tussendoor zaai ik wel van alles. Het is te koud, dus het groeit niet goed. Ik heb heemst (Althea officinalis) gezaaid, vooral voor de geneeskrachtige wortel, hoewel blad en bloemen ook bruikbaar zijn. Het is een mooie tuinplant met zacht roze bloemen. De wortel wordt het beste in de herfst geoogst, bevat dan een hoog gehalte aan slijmstoffen. Een koud maceraat (10 gram gedroogde wortel op 150 ml water 8 uur weken en zeven)schijnt inwendig bijzonder werkzaam te zijn bij prikkelhoest, droge hoest en maag/darm onstekingen. De prachtige bloemen kun je in honing laten trekken 2 weken en dan zeven. De honing schijnt paars te worden en wordt werkzaam bij hoest.

Bitterstoffen

Bitterstoffen, beter gezegd het ontbreken van bitterstoffen in onze voeding, zou naast het sterke vermoeden dat het '"anti-kanker"stoffen zijn, ook weleens een rol kunnen spelen bij de obesitas epidemie. Tot die conclusie is een wetenschapster van de universiteit van Leuven gekomen, na onderzoek met bitterstoffen bij muizen en daarna bij gezonde vrijwilligers. Een bitterstof zorgt er voor dat je eetlust krijgt, maar zorgt er ook voor dat je op tijd stopt met eten. De bitterstoffen leggen de maag- en darmbewegingen stil, waardoor de vertering vertraagd en er eerder verzadiging optreedt. Medici denken meteen aan pillen met bitterstoffen voor dikke mensen. Ik wil graag bittere spruitjes en bittere witlof terug. Allee in de natuur vind je nog bitterstoffen; look zonder look, duizendblad en paardebloem blad.

woensdag 18 april 2012

koelkast

Er is een project, waarschijnlijk in opdracht van voedselproducenten, waarbij gevraagd wordt om foto's van je koelkast en voorraadkast kunt opsturen naar het voedselatelier in Enschede. Wat blijkt... mensen bewaren allemaal hun bier in de groentela. Je zou kunnen denken dat is makkelijk want de flesjes gaan rollen op de planken. Maar waar bewaar je dan de groenten? Ja dat is nu juist het probleem, er worden veel te weing groenten gegeten. De groentela is leeg, dus er is plaats voor bier.

maandag 16 april 2012

kloosterleven

Kloosters hebben een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van de kruidengeneeskunde. Omdat ik een paar dagen zou verblijven en meedoen met het kloosterleven waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Zeker omdat ik naar Postel ging. Postel is de abdij van de Norbertijnen. De abdij van Postel staat bekend om zijn grote kruidentuin en laboratorium waar allerlei kruidenbereidingen plaats vinden. Voor mij is het dagelijks gebruik van kruiden sterk verbonden met de aandacht voor voeding. Als je niet gezond eet heeft het gebruik van kruiden voor je gezondheid geen zin. Ik dacht met het eten en drinken zit dat wel goed. Ik ben een week later nog steeds geschokt over het ontzettend vieze en vooral ongezonde eten. Ik ben echt geen zeurpiet maar als er al groenten waren was het een bakje sla zonder saus in een bakje gekwakt of zo gaar gekookt dat ik niet meer kon proeven wat het was. In tegenstelling tot wat je zou denken was er niet eens kruidenthee te krijgen maar alleen "gewone" theezakjes. Jammer, met wat meer aandacht en interesse kun je voor hetzelfde geld iets gezonders op tafel ztten. Zeker ook omdat er veel Santiago pelgrims komen eten en slapen. Die werden echter getrakteerd op een broodmaaltijd met slechts jam en smeerkaas. Maar ik was de enige die geschokt was over het eten. Misschien eten de meeste mensen wel zo.

visolie

De omega 3 vetzuren, die we hard nodig hebben omdat ze bijzonder ontstekingremmend werken in ons lichaam, komen voor in lijnzaadolie, walnootolie en in vette vis of visolie capsules. Om aan voldoende omega 3 vet te komen zou je 2-3 x per week vette vis moeten eten.Daar kleven bezwaren aan gezien de vervuiling en het leegvissen van de zee. Eenmaal per week een haring, dat vind ik te lekker om te laten staan. Verder vul ik het aan met visoliecapsules. Verder moeten alle olieën die je gebruikt koud geperst en van de eerste persing zijn. Extra vierge olijfolie of sesamolie kunnen goed gebruikt worden om eten te bereiden mits niet te hoog verhit. Voor wokken en frituren kun je beter kokosolie of roomboter gebruiken,deze hebben stabiele verzadigde of mono-onverzadigde vetzuren. Extra vierge lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie en pompoenpittenolie zijn tijk aan poly-onverzadigde vetzuren en moeten alleen koud gebruikt worden. Deze vetzuren zijn niet stabiele en veranderen bij verhitting in transvetzuren of gaan oxideren.

yes, roomboter is gezond

Heb een lezing bijgewoond van Geert Verhelst over oliën en vetten. Geert Verhelst is een "beroemdheid"op de Europese academie. Hij is scheikundige en doet al zn hele leven onderzoek naar zogenaamde alternatieve voeding. Naar geneeskrachtige kruiden, gebruik van suikers en vetten. Niks alternatiefs aan, gewoon gezonde voeding zou ik zeggen. Geert heeft veel onderzoek gedaan naar het gebruik van oliën en vetten en wat deze stoffen in het lichaam doen. Het blijkt dat onverzadigde vetten helemaal niet zo gezond zijn als wij denken. Er moet een evenwicht in ons voedingspatroon zijn in het gebruik van verzadigd vet en van onverzadigd vet. Onverzadigde vetten kunnen verdeeld worden in omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9 vetzuren. Van al deze 4 soorten omega's moeten we voldoende binnen krijgen. Omega 3 en omega 6 zijn essentieel, die kunnen we zelf niet maken. We blijken vooral volgestopt te worden met omega 6 vetzuren het zogenaamde linolzuur. Heel veel mensen met een westers voedingspatroon hebben een tekort aan omega 3 vetzuren met als gevolg hart- en vaatziekten, ADHD, dementie, depressis, homonale stoornissen en waarschijnlijk op den duur een grotere kans op kanker. Door een teveel aan omega 6 en te weinig omega 3 worden ontstekingen in het lichaam bevorderd Biologische roomboter, van koeien die buitenlopen, heeft een beter balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren. Dus yes, roomboter is gezonder dan margarine. Ik eet altijd roomboter, omdat ik kies voor zo natuurlijk mogelijke produchten, maar fijn om te weten dat het ook gezonder is dan die vieze margarine.