Toen ik nog in een woongroep in Nijmegen woonde was het in ons huis een sport om een ingezonden brief in de krant geplaatst te krijgen. Ik meen me te herinneren dat het wel een keer is gelukt. Ik was in die tijd erg druk met mijn restaurant, dus ik bemoeide me er niet zoveel mee. Bovendien had ik nog niet ontdekt dat ik schrijven kan gebruiken om mijn ideeën en gedachten te delen met de buitenwereld.
Jaren later ben ik meer gaan schrijven. Ik ben begonnen met een blog omdat er zoveel in mij hoofd zat wat ik wilde onthouden voor later en misschien hadden anderen er ook wel iets aan. Ik volgde een schrijfweek, ik heb een scriptie geschreven en ik ontdekte de ingezonden brieven naar de krant. Daar heb ik een tijdje een sport van gemaakt. Mijn brieven zijn in het financiële dagblad (1x) en in het NRC (3x) geplaatst.
Maar na diverse afwijzingen in de laatste jaren, doe ik geen moeite meer. Het kost best veel tijd om een goede brief te schrijven. Het is bijzonder teleurstellend als de brief weer niet geplaatst wordt. Afgelopen vrijdag was ik bijna zover dat ik weer een poging deed, bijna. Ik was heel kwaad over zoveel dommigheid van Martine Kamsma, de wetenschapsjournalist van het NRC. Ze schreef een artikel over de Weight Watchers. Vanwege de nieuwe afslankmedicijnen gaat het slecht met de Weight Watchers. In een uiteenzetting over diverse vormen van diëten noemt ze Chris Verburgh een dieetgoeroe te vergelijken met Atkins of Montignac.
Chris Verburgh een dieetgoeroe? Ik word echt heel kwaad. Chris Verburgh heeft mijn leven veranderd. Ik denk nu 15 jaar geleden kreeg ik de zandloper, het boek van Chris Verburgh met Sinterklaas. Ik heb het boek met grote interesse gelezen en wist meteen dat het waar was wat hij schrijft. We eten veel te veel suikers en koolhydraten en zijn onterecht bang gemaakt voor vet. Sinds ik zijn adviezen opvolg hoef ik nooit meer bang te zijn dat mijn zomerkleren een jaar later niet meer passen. Ik voel me fitter en gezonder en heb nooit meer hongerklop.
Naar aanleiding van de diskwalificatie van Chris door Martine, ga ik googelen. Chris Verburgh is een wetenschapper die helemaal niets met diëten heeft, dat zegt hij in een interessante podcast met Richard de Leth. Hij is arts en onderzoeker en schrijft vooral over kosmologie, evolutie, neurowetenschappen en veroudering. Hij doet vooral onderzoek naar veroudering. Hij stelde een nieuw vakgebied voor. de nutrigerontologie dat de rol van voeding in het verouderingsproces zou moeten bestuderen. Hij was toen pas 29 jaar. Het artikel over dit nieuwe vakgebied werd gepubliceerd in het internationale tijdschrift over veroudering namelijk "Aging Cell".
Al op 17 jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste boek. Al vanaf de publicatie van de Zandloper, een paar jaar later, proberen zogenaamde deskundigen Chris te vernederen en belachelijk te maken. Als een kwakzalver weg te zetten. Chris Verburgh heeft een belangrijke boodschap: veel chronische ziektes; diabetes 2, hart- en vaatziektes, zijn omkeerbaar en operaties kunnen overbodig worden door voeding. Alleen de huidige voedingsadviezen van de overheid gaan niet ver genoeg. Als je echt ziektes wil voorkomen en/of omkeren zul je drastisch moeten minderen met koolhydraten en veel meer groenten en fruit eten.
Nee Martine, Chris Verburgh is geen dieetgoeroe, maar een wetenschapper die met zijn publicaties over wat mensen gezond maakt ver voor de troepen uitloopt. Dat had ik allemaal wel in een brief in de krant willen schrijven.