dinsdag 26 augustus 2014

wilde planten

Als ik ga wandelen neem ik altijd een rugzakje mee met een schaar en wat papieren zakken.
De braakliggende terreinen waar eigenlijk huizen gebouwd moesten worden zijn vaak prachtige stukjes natuur geworden met een grote variëteit aan planten. Wilde peen-wortel , echte kamille, duizendblad, gewone melkdistel, sint Janskruid, alsem, smalle weegbree, cichorei-wortel zijn een paar veel voorkomende soorten die ik verzamel.
Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die ook met een schaar in de bosjes haar/zijn kostje bij elkaar loopt te knippen. Dat het gezond is om wilde planten te gebruiken vermoedde ik wel.
Het volgende onderzoek sterkt mijn vermoeden.
Er is onderzoek gedaan naar of het effect van het mediterane dieet mede veroorzaakt wordt door het gebruik van wilde planten en kruiden.
In Griekenland, Italië en Spanje consumeren mensen veel ongecultiveerde planten. In Italië werden 84 verschillende soorten geteld, in Griekenland 147 en in Spanje maar liefst 173!
Tussen de verschillende landen was er enige overlap in soorten, 18 soorten werden in de drie landen gebruikt. Helaas worden in het onderzoek niet alle 18 soorten genoemd. Wel vermeld worden Papaver rhoeas L. (klaproos), Sonchus oleraceus L. (gewone melkdistel), en Silene vulgaris L.
De onderzoekers hebben 127 planten onderzocht op antioxidant eigenschappen, enzym remmende werking en andere relevante eigenschappen met betrekking tot verouderingsprocessen in de hersenen en in het hart- en vaatstelsel.
Van de onderzochte soorten met sterke geneeskrachtige eigenschappen behoren de meeste planten tot de composieten familie, de Asteraceaea. Op ruime afstand gevolgd door de Rosaceae (wilde vruchten) en de Apiaceae (koriander, venkel, komijn, lavas).
De Asteraceae  (o.a.Arnica, Calendula, alsem, heilige distel, artisjok, kamille, duizendblad, paardenbloem, Echinacea soorten ) hebben een enorme hoeveelheid bioactieve secundaire inhoudsstoffen.
Een belangrijke groep secundaire inhoudsstoffen in Asteraceae zijn de sesquiterpeenlactonen.
In het algemeen zijn de sesquiterpeenlactonen verantwoordelijk voor geur, de bittere smaak, de anti-bacteriële- en ontsteking remmende  werking. Ze stimuleren  de uitscheiding van spijsverteringssappen door de lever, dus werken stimulerend voor de spijsvertering. Ook zijn er aanwijzingen voor een remmende werking op kankercellen, vanwege het aanzetten tot apoptose. (zelfvernietiging van de kankercel)
Bij gevoelige mensen zijn het de sesquiterpeenlactonen die kunnen zorgen voor een allergie.
Er worden geen duidelijke conclusies getrokken uit het onderzoek.
Maar dat naast de invloed van groenten, vis, knoflook en olijfolie (zon, cultuur) de bijdragen van wilde planten mogelijk een deel van de gezondheidswaarde van het mediterane dieet verklaren, durf ik wel te stellen.


vrijdag 8 augustus 2014

Het goede overwint

"Het goede overwint", dat zegt de tuinman van de Weleda tuinen. In een interview in het vakblad voor natuurgeneeskundigen stelt de journalist een vraag over Monsanto en over het genetisch manipuleren van zaad. De tuinman vindt er niets van, hij doet zijn eigen werk met volle overgave en dan is er wat hem betreft geen ruimte om een mening te hebben over andere dingen. Bovendien het goede overwint.
In Frankfurt is bij ziekenhuis Sachsenhausen een diabetestuin aangelegd met als thema : "Voeding is uw medicijn".
Op initiatief van de chefarts diabetologie heeft Hans Lauber* een diabetestuin met meer dan 50 helende planten aangelegd.
Hiermee wil het ziekenhuis een statement maken vanwege de dramatische toename van type 2 diabetes patiënten en stimuleren dat er ook over natuurlijke alternatieven op de klassieke medicatie word nagedacht.
De tuin kan geen medicijnen vervangen. De tuin laat zien dat er preventief door goede voeding en vergeten geneeskruiden de ziekte kan verbeteren, voorkomen of zelfs genezen kan worden.
De chefarts diabetologie wil samen met Hans Lauber, artsen en apothekers gaan onderzoeken hoe natuurgeneeskunde en traditionele geneeskunde beter kunnen gaan samenwerken.
De belangrijkste boodschap van de tuin is :"We kunnen iets doen om onze gezondheid te verbeteren".

Het goede overwint!

* Hans Lauber is een deskundige op het gebied van geneeskrachtige planten. Hij heeft zichzelf genezen van type 2 diabetes en diverse boeken geschreven.