donderdag 23 mei 2013

groene stadsoase

De gemeente Eindhoven zoekt mensen die mee willen denken over de invulling van de gebouwen en het terrein rondom Mariënhage. Dit zijn o.a. twee kerken, een klooster en een terrein van 5000 vierkante meter. Een van de Velt-leden zette een oproepje op internet om met een aantal mensen een plan in te dienen. Leuk plan en tijdens een bijeenkomst hebben we met een aantal mensen een aantal ideeën naar voren gebracht. Omdat ik tijdens de hoveniersopleiding ook een jaar tuinontwerpen heb gedaan en ik dat heel leuk vind, mag ik een schets maken. Ik begin met plaatjes zoeken die passen bij de beelden die ik in mijn hoofd heb. Enkele weken geleden was ik in Amsterdam om samen met mijn dochter een opname van DWDD mee te maken. Ik stapte uit de trein, het was prachtig weer (toen nog) en ik liep door de haarlemmerstraat naar het Westergasfabriek terrein. Hoewel ik geniet van de drukte, ben ik na een half uur doodmoe in mijn hoofd. Het Westergasfabriek terrein is een verademing. Het gras lag vol met mensen, eten, barbecueën, spelende kinderen, je kunt er zwemmen en de sfeer is een beetje hippie achtig. Er is een leuk terras waar ik ga zitten. Je mag iets te drinken bestellen, het hoeft niet. Die sfeer wil ik oproepen. Voor ieder wat wils. De omgeving moet uitnodigen om langer te blijven. Die 5000 vierkante meter moet een stadsoase worden. Omdat de grond achter een klooster ligt en er een prachtige, nu nog helemaal stenen, binnenplaats is, denk ik meteen aan een kruidentuin met een soort kruisgang. Om de kruidentuin heen een overdekte gang met doornloze bramen en ander eetbaar goeds. De tuin gaat helemaal aangeplant worden met bomen, struiken en planten die eetbaar en/of geneeskrachtig zijn of op een andere manier onmisbaar voor mens en of dier. Hoewel ik het niet zo wil noemen kan het wel een educatieve tuin worden. Dit is niet mijn opzet. Het belangrijkste is dat mensen ontspannen en genieten en dat het een prettige plek wordt om te verblijven voor iedereen. Een idee uit Parijs, losse stoelen die overal neergezet mogen worden. Overal mag je op het gras gaan liggen. Er komt een groententuin en een heel groot terras met lange tafels en zitbanken. Verder kun je gaan denken aan groenten en kruiden verkoop. Scholen die gaan meewerken enz. De tekening is klaar, nu de gemeente nog.

donderdag 16 mei 2013

voeding

Mijn partner werd onwel op zijn werk. Hoewel er op de eerste hulp in eerste instantie op het hartfilmpje niets te zien was, bleek na bloedonderzoek dat er toch sprake was van een klein hartinfarct. Meer nog ongeloof dan schrik. Hij heeft nooit gerookt, sport veel en ook wat eten betreft zou ik niet weten wat beter kan. Waarschijnlijk toch een combinatie van stress in het verleden en een erfelijke factor. Zijn ouders hebben allebei problemen met de aderen en hart. Na drie nachtjes in het ziekenhuis, gedotterd en weer naar huis. Ik vraag hem wat hij voor leefregels heeft meegekregen over bewegen, voeding enz. NIETS. Je krijgt een enorme zak met pillen mee en verder niets! Ik ben verbijsterd! Hoewel we in eerste instantie het idee hadden dat alles wat we voor onze gezondheid doen, niets geholpen heeft. Dit blijkt toch niet het geval. Mijn vriend had namelijk tijdens inspanning geen last, geen ademnood bij het wielrennen. De klachten kwamen alleen in rust. Dit schijnt een teken te zijn dat je aderen nog zo goed zijn dat ze heel rekbaar zijn en tijdens inspanning uitzetten om voldoende zuurstof te leveren. Dit is hoop ik te danken aan onze leefregels. Helaas verlies je het wel van je genen. Leve de wetenschap. Ik heb mijn partner nog, hij wordt weer helemaal de ouwe en we gaan nog vele mooie jaren meemaken.

rectificatie

Helaas vergeten na te kijken. Alexander heet Klöpping en niet Klöbbing.

Delen

Delen van kennis levert voor alle betrokkenen meer op. Zoals Alexander Klöbbing bij DWDD over Silicon Valley liet zien is een van de redenen van het snelle en grote succes van verschillende internet bedrijven te danken aan het delen van kennis. Een plus een is heel vaak drie. Uit een interview met Hans Clevers blijkt dat in de geneeskunde van zulke samenwerking geen sprake is. Hans Clevers is de opvolger van Robert Dijkgraaf bij de KNAW (koninklijke nederlandse akademie van wetenschappen). De KNAW heeft als doelstelling de kwaliteit en de belangen van de wetenschap te bevorderen en zet zich in voor een optimale ontwikkeling van de samenleving en stimuleert en bevordert samenwerking. In dat interview geeft Clevers, die geneticus en arts is en onderzoek doet naar de werking van kankercellen, aan hoe geheimzinnig het eraan toegaat bij onderzoek naar in zijn geval een bijzondere ontdekking over hoe kankercellen werken. Als je bedenkt hoeveel afhangt van publicaties, patenten (nieuwe medicijnen) is dit wel te begrijpen. Maar zou de ontwikkeling in het begrijpen van bepaalde ziektes en ook medicijnen hiervoor vinden niet veel sneller gaan als alle ontdekkingen gedeeld werden? Helaas is meestal de eer iets als eerste ontdekt te hebben en geld belangrijker dan de gezondheid van mensen.