woensdag 20 februari 2013
creatiespiraal
donderdag 7 februari 2013
medicinale planten
Ik ben weer op zoek naar bijzondere planten en de zaden.
Tijdens het studeren op de inhoudsstoffen van kruiden/planten en de medicinale werking kom ik diverse planten/kruiden tegen die ik niet ken. Of waarvan ik werking nog niet ken. Planten die ik in mijn tuin zou willen.
Bijvoorbeeld: Hibiscus sabdariffa, Ammi visnaga, Salvia tomentosa, Scutellaria galericulata.
Er zijn meer hibiscussen met eetbare bloemen, maar geen andere soort met dezelfde medicinale en eetbare kelk.
Als de bloemblaadjes zijn afgevallen blijft de kelk over als vlezige rode kroon.
In de kelk zit een vruchtje. Oogsten als de kelkbladen nog rood zijn. Kelkbladen met vruchten fijnhakken en latten drogen.
Het schijnt een wat zurige thee te zijn, die zeer effectief is bij hoge bloeddruk en is mild vochtafdrijvend.Ook heeft de hibiscus vaat beschermende eigenschappen. De hibiscus wordt in tropische landen al heel lang gebruikt bij hoge bloeddruk.
De struik, tot 2.5 m, is helaas niet winterhard.
Een prachtige plant is ook Ammi visnaga. Het is een witte schermbloemige plant.
De inhoudsstoffen (o.a.khelline en visnagine) hebben een krampwerende werking vooral van de luchtwegen bij een krampachtige hoest. Kan ook werkzaam zijn bij maagdarmkrampen. Van de plant worden de zaden gebruikt als kruidenthee.
Verder heb ik zaad van de Chrysanthemum coronarium besteld bij sanguisorba. Dit is een eetbare chrysant.
De hele plant kan gegeten worden. Van de bloemen kan ook een thee gemaakt worden die naar het schijnt het leven verlengd.
zondag 3 februari 2013
handtekening
De afgelopen week heb ik getekend voor het behoud van de bijen en tegen het gebruik van neonicotoïden. Onderzoekers in Frankrijk en Italië waren er al lang van overtuigd dat de huidige bijensterfte niet alleen veroorzaakt wordt door de varroamijt, maar ook door het gebruik van een relatief nieuwe bestrijdingsmethodende de zogenaamde neonicotoïden.In Nederland zijn de "geleerden"het niet eens. In Utrecht wil men een verbod, maar in Wageningen beweert men dat er niets aan de hand is. De imkers verstaan hun vak niet meeren de varroamijt is de schuldige.
Afgelopen zaterdag een brief in het NRC van syngenta hoe slecht een moratorium voor neonicotoïden zal uitpakken voor de landbouw.
Welke belangen spelen hier en wie moet je geloven?
Voor mij is de keuze niet moeilijk. Ik ben tegen alle chemische bestrijdingsmidddelen.
Planten maken veel stoffen die voor ons van essentieel belang zijn. Ze maken brandstoffen en vitaminen en mineralen. Planten maken ook stoffen om zelf te overleven, om zich te verdedigen tegen aanvallers. Als bijvoorbeeld in een veld met kolen een kool wordt aangevallen door een insect gaat hij afweerstoffen maken. Maar de kolen die om deze aangevallen kool staan gaan ook dezelfde stoffen maken om te voorkomen dat ze aangevallen worden. Ik ben er van overtuigd dat het juist deze stoffen zijn die voor onze gezondheid van belang zijn. Daarom is het eten van biologische voeding zo belangrijk. Men beweerd dat er geen verschil is tussen "gangbaar"geteelde groenten en biologische groenten. Als je naar het gehalte aan vitaminen en mineralen kijkt klopt dit ook. De andere stoffen die groenten ook maken worden echter niet onderzocht.
Neonicotoïden worden vooral gebruikt als zaadbescherming. Het zaad wordt voor het zaaien behandeld met neonicotoïden.
Ik kan het niet bewijzen, weet ook niet of dit is onderzocht, maar hoogst waarschijnlijk maakt deze plant minder verdedigende stoffen omdat dit niet nodig is.
Daarom sta ik ondanks de twijfel over de oorzaak van de bijensterfte toch achter mijn handtekening. Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan en moet.
Abonneren op:
Posts (Atom)