zondag 15 juli 2012
tuin
Vandaag gelukkig een droge dag, met flink wat zon. De hele dag in de tuin gewerkt.
De borders staan bij mij zo vol en dicht op elkaar gepakt daar hoef ik niet veel aan te doen. Maar ik kon nog slechts bukkend over sommige paadjes lopen.
Verder heb ik ook kruiden geknipt en opgehangen. Sommige kruiden pluk je het beste in de bloei; majoraan, duizendblad, agrimonie,kamille, kaasjeskruid, korenbloem, goudsbloem, driekleurig viooltje en vrouwenmantel. Akkerhoningklaver en munt kunnen beter net voor de bloei geplukt worden. Bij munt schijnt de smaak van het blad minder lekker te worden na de bloei. Kamille hang ik op de kop met een papieren zak om de bloemen anders raak je heel veel van de bloem kwijt.
Verder heb ik nog geplukt voor mijn kruidenmengsels: drakekop, dropplant (wit en blauw), wild kattekruid, verveine, basilicumboom en basilicum Blue spice.
vrijdag 13 juli 2012
schimmel
Het is een minder goed jaar voor kruidenolie. Ik heb al diverse bloemen op oliemengsels moeten weggooien omdat er schimmel op stond. Ik vermoed dat het weer hier een rol in speelt. Te weinig zon en te veel regen, waardoor de bloemen meer vocht hebben dan andere jaren. Nu ga ik eerst de bloemen drogen (goudsbloem, viooltjes en kamille) en daarna op olie zetten, dat werkt tot nu toe beter.
Alleen sint janskruid heb ik vers op olie gezet. Dat schimmelt niet maar is wel veel minder rood dan vorig jaar. Te weinig zon?
Binnenkort vertrek ik voor een paar weken naar Frankrijk. Ga ik me daar lekker uitleven met kruiden plukken.
vrijdag 6 juli 2012
succesvol verouderen
Vrouwen verouderen sneller dan mannen.
Voor de herboristenopleiding ben ik mijn eindwerk aan het schrijven. Het gaat over de helende natuur. Welke (genezende) stoffen zitten er in planten/kruiden en waarom zijn die stoffen voor ons zo belangrijk.
Het is een zoektocht door boeken en websites waar ik heel erg van geniet.
Soms kom ik,althans voor mij,opmerkelijke dingen tegen.
Ik heb wel eens gelezen dat je na de overgang rimpels krijgt, je huid wordt slap, alles gaat hangen, je wordt stijver. Nooit over nagedacht hoe dit komt. Ook nooit over nagedacht hoe je dit proces kunt vertragen en succesvol ouder kunt worden.
Tijdens veroudering gaat de energieproductie in de mitochondriën (energiecentrale van de cel) langzaam achteruit. Dit begint overigens al op 20 jarige leeftijd. Bij vrouwen gaat dit sneller dan bij mannen.
Door de overgang verandert er veel in de hormoon huishouding. Progesteron en oestrogeen dalen en andere hormonen stijgen. (LH en FSH)
Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor DHEA, ook wel moederhormoon genoemd, kan worden omgezet in oestrogenen en kan bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar acuut dalen met wel 40 %, wat een grote verandering kan veroorzaken voor de energielevering van de cel.
Vooral energie gevoelige weefsels als lever, alvleesklier bewegingsapparaat en het centrale zenuwstel kunnen hierdoor schade oplopen.
Het opmerkelijk vind ik dat je wel overal leest wat de overgang is en welke kwalen erbij horen. En ook dat je na de overgang kans hebt op osteoporose en hart- en vaatziekten. Maar nooit dat je zelf ook iets kunt doen om dit proces gezonder en fitter door te komen.
Een van de belangrijkste maatregelen is een optimale energie opname samen met kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen verlaagt in het algemeen de LH en FSH en verhoogt DHEA. Verder geen geraffineerde Koolhydraten(suiker en wit meel), voldoende hoogwaardig eiwit, voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren(vooral omega 3), vitamine A en D, regelmatig inname van fyto-oestrogenen (tahoe, lijnzaad, alfalfa, kruiden) en voldoende beweging.
zalf
Na ongeveer zes weken kan de olie gezeefd worden door een stukje kaasdoek, goed uitknijpen. Met deze olie kan een crème of zalf gemaakt worden.
Een crème gebruik je meestal om je huid te verzorgen. Een zalf gebruik je voor specifieke problemen (wondjes, littekens).Een zalf
bestaat alleen uit vet en olie en trekt niet in de huid maar vormt een beschermend laagje.
Een goede crème maken is niet eenvoudig. Een zalf is heel makkelijk.
De gezeefde olie (30 ml = 26 gram) verwarmen samen met 5 gram bijenwas tot maximaal 70 graden. Als de bijenwas gesmolten is eventueel etherische olie toevoegen (6-10 druppels). Wachten tot zalf handwarm is anders vervliegen de geuren. In potje gieten.
Door de keuze van olie en etherische olie kun je een zalf maken die je nodig hebt.
Bijvoorbeeld goudsbloem (wondjes), driekleurig viooltje (eczeem), smeerwortel-wortel (kneuzingen en spierpijn) teunisbloemolie (brandwonden).
Ook met de etherische olie kun je genzende werking versterken.
Abonneren op:
Posts (Atom)