woensdag 9 augustus 2017

bos als medicijn

Ik heb nooit begrepen wat er met me gebeurde. Maar dat ik voorgoed veranderd ben door 2 maal per dag een uur met de hond in het bos te gaan wandelen, zo'n 15 jaar geleden, is voor mij zeker.
Misschien is het mede te danken aan het effect van de phytonciden. Phytonciden zijn etherische oliën die afgescheiden worden door blad, schors en wortel van bomen.
Tijdens het wandelen in een bos ademen we deze stoffen in.
Qing Li is voorzitter van de society of Forest medicine in Japan. Hij is geïnteresseerd in het effect van de natuur op ons immuunsysteem. Het is aangetoond dat mensen die in de buurt van bossen wonen minder vaak ziek zijn. Dat wandelen in het bos ons cortisol in het bloed verlaagd en daarmee zorgt voor minder stress is al aangetoond.
Qing Li heeft onderzocht wat het bos doet met onze NK (natural killer) cellen. NK cellen zijn witte bloedlichaampjes die zelf destructieve berichten sturen naar kankercellen en naar door virussen geïnfecteerde cellen. Stress, ouder worden en pesticiden kunnen zorgen voor een vermindering van de NK cellen.
Een onderzoeksgroep doet 3 dagen een ochtend- en een middagwandeling in het bos. De NK cellen zijn na 3 dagen met 40% toegenomen. Een maand later nog met 15 %.
Ook alleen het verstuiven van de etherische olie in een kamer blijkt voor een toename van de NK cellen te zorgen met 20%. Voor dit onderzoek werd de etherische olie van de Hinoki cypres gebruikt.
Leuk duitse documentaire over het helende bos "therapie unter tannen"
http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=66178

1 opmerking: