woensdag 20 april 2016

Je kunt niets zeker weten.....

De zeer gerenommeerde kankeronderzoeker Renee Bernards onthult in het NRC; slechts 10% van de gepubliceerde uitkomsten van medische onderzoeken weet je zeker, de rest verzin je er bij.
Het zou mooi zijn als de onderzoekers en medici een toon aanslaan passend bij deze bekentenis. We denken..., waarschijnlijk.... Dan zouden patiënten ook beter begrijpen dat ze zelf de grootste deskundige zijn en niet de dokter.
In het NRC van vrijdag 15 april een interview met voedingsprofessor Martijn Katan, die een boek heeft geschreven over voedingsmythes.
Katan heeft niet veel twijfels. Gebreksziekten bestaan niet meer, we weten nu wel wat een menselijk lichaam nodig heeft, minder brood eten is onzin, fruit is hetzelfde als suiker en het belang van groenten wordt zwaar overschat. De zogenaamde voedingsgoeroes die groenten en fruitsmoothies aanbevelen, zijn volgens Katan helemaal verkeerd bezig. Ze zorgen ervoor dat mensen ongezonde en eenzijdige diëten aanhangen.
Als je gewoon doet wat het Voorlichtingsburo voor de voeding voorschrijft komt alles goed. Twintig jaar geleden volgde het Voorlichtingsburo voor de voeding ook braaf wat wetenschappers hadden ontdekt over vet en koolhydraten. Vet was de oorzaak van allerlei ziekten. Als je nu maar vet uit de voeding elimineerde kwam het allemaal goed. Inmiddels lijkt het niet vet maar de koolhydraten te zijn die ons ziek en dik maken.
Het is niet erg als mensen het, door allerlei verschillende adviezen over eten, niet meer weten. De wetenschappers weten het namelijk ook niet. Dat zou de mensen kunnen motiveren om te uitzoeken wat werkt. Waar wordt je gezond en fit van.
En als we echt zouden weten wat een menselijk lichaam nodig heeft, zouden we dan niet kunnen voorkomen dat zoveel mensen ziek worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten